Introductie

Deze straat wordt gedomineerd door ontwerpen van Willem Reitsema, maar dit huis is daar een uitzondering op.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Jan Zijlmasingel 3, Leens
Adres(sen) Jan Zijlmasingel 3
Postcode(s)
Plaats (provincie) Leens
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Over de opdrachtgever voor dit vrijstaande woonhuis heb ik niets kunnen vinden. Het staat in een uitbreidingswijk van Leens uit de jaren dertig. Architect Willem Reitsema heeft met tenminste zeven huizen en een muziektent zijn stempel gedrukt op de straat. Dit huis is duidelijk niet van hem en wordt ook niet genoemd in de biografie over Reitsema. Wie dan wel de architect is, heb ik niet kunnen achterhalen.

Exterieur

Het vrij smalle huis van rode baksteen is in meerdere opzichten beïnvloed door de in de jaren dertig gangbare expressieve stijl. Het meest opvallend zijn de voor- en achtergevel in de vorm van een spitsboog, evenals de boogvormige kap met zwarte pannen. De dakgoten steken puntig uit de voorgevel. In de nok bevindt zich een langwerpig bladvormig glas in lood raampje, dat de zolder van licht voorziet. Ongewoon voor een voorgevel is het houten balkon, waartoe openslaande balkondeuren op de eerste verdieping toegang geven. Een dergelijk balkon verwacht je eerder aan een achtergevel.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het is door zijn afwijkende vormgeving een opvallend pand in deze door bouwwerken van Reitsema gedomineerde straat.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.