Specificaties

Officiële of officieuze naam Jan Evertsenstraat (Staal)
Adres(sen) Jan Evertsenstraat 52-140, 43-133, Admiralengracht 213-229, Marco Polostraat 224-232, 217-225, John Franklinstraat 1-7, 4-8, Vespuccistraat 40-42, 37-43, Hudsonstraat 168, 181
Postcode(s) 1056 ED-1056 EE
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Bouwondernemer, Heere van der Schaar
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen, Winkel(s)
Betrokken architect(en) Jan Frederik Staal, Zeeger Gulden, Melle Geldmaker
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1927
Huidige eigenaar De Key, Particuliere eigenaar
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De Jan Evertsenstraat is onderdeel van het 6000-woningen plan of Plan West dat tussen 1922 en 1927 werd gebouwd door de bouwondernemer Heere Van der Schaar. Hoewel er een aantal Amsterdamse School-architecten werden uitgenodigd voor de ontwerpen, mochten zij alleen de gevels voor hun rekening nemen. De plattegronden werden ontworpen door het bureau van Gulden en Geldmaker. Frits Staal kreeg de opdracht de gevels te ontwerpen voor zes blokken woningen met winkels aan de Jan Evertsenstraat.

Exterieur

De Jan Evertsenstraat is bijzonder omdat het een moderne variant van de Amsterdamse School was. Staal was een architect, die zich, anders dan zijn mede-Amsterdamse School-architecten, steeds meer liet beïnvloeden door de ideeën van het Nieuwe Bouwen. Het Nieuwe Bouwen was een tegenbeweging die vanaf de jaren 20 opkwam en veelvuldig gebruik maakte van beton, glas en staal. Deze beweging liet zich leiden door wetenschap, functionaliteit en verstand. Deze architecten zwoeren alle vorm van versieringen af en deze architectuur oogt daarom strak, modern en regelmatig. De invloed van deze beweging is te zien aan het feit dat de architectuur aan de Jan Evertsenstraat strakker oogt en het vele gebruik van beton en glasblokken. Toch is de invloed van de Amsterdamse School zichtbaar in de repeterende verticale elementen waar kleine betonnen sierelementjes op zijn geplaatst en de manier waarop de raamkozijnen gevormd zijn. Ook zijn er op verschillende plaatsen in de zijstraten typisch Amsterdamse School-rondingen. Deze komen ook terug aan weerszijden van een poort boven de John Franklinstraat. Ook is er in de zijstraten een bijzonder metselverband gebruikt en zijn er lantaarns van beton met glas die als uithangbord konden worden gebruikt. Staal ontwierp zes blokken voor de Jan Evertsenstraat. Ondanks de ogenschijnlijke éénheid is elk van de blokken iets anders vormgegeven.

Gebruikte bronnen

1. M. Casciato, De Amsterdamse School (Rotterdam 1996, 010 Publishers).
2. E. Mattie, '75 jaar Jan Evertsenstraa't, Ons Amsterdam, (februari 2001).
3. 'Droog winkelen', De Telegraaf (27-02-1926).

Links

1. http://zoeken.nai.nl/CIS/project/10493
2. http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/15-dossiers/dossiers/2423-de-kransslagader-van-west
3. http://www.indonesia-investments.com/nl/over-ons/wie-we-zijn/onze-geschiedenis/item300NAi
4. http://nl.wikipedia.org/wiki/Plan_West

Ingezonden door: Peter Mannot (De Key)

Peter Mannot (De Key)

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.