Introductie

Eén van de Amsterdamse Schoolpareltjes die de architect C.J. Blaauw heeft ontworpen voor de Landbouwuniversiteit Wageningen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Instituut voor Plantenveredeling (v.m.), Wageningen
Adres(sen) Lawickse Allee 166
Postcode(s) 6709 DB
Plaats (provincie) Wageningen (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Rijks Landbouw Hooge school
Oorspronkelijke functie Hoger Onderwijsgebouw
Betrokken architect(en) C.J. Blaauw
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1923 - 1924
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer WN 289

Achtergrond

In begin jaren 20 verrezen er in Wageningen een aantal laboratoria naar ontwerp van Cornelis Blaauw. De gebouwen op het landgoed Hinkeloord werden in een uitbundige expressionistische stijl gebouwd. In soberder vormen ontwierp Blaauw verder het Laboratorium voor Tuinbouwplantenteelt aan de Haagsteeg en het Instituut voor Plantenveredeling aan de Lawickse Allee.

Exterieur

Het langgerekte gebouw heeft dan wel niet zo’n uitbundige stijl als de gebouwen op de Generaal Foulkesweg (waaronder het Schip van Blaauw), maar bezit toch een aantal mooie details, waaronder hoofdingang met paraboolvormige deur. Die deur is bijna identiek aan die van het laboratorium op de Haagsteeg.

Interieur

Het gebouw heeft inmiddels een woonfunctie, waarbij het casco en de dakconstructie zo veel mogelijk zijn behouden.

Recente ontwikkelingen

Wie op internet zoekt naar informatie over dit minder bekende gebouw naar ontwerp van Blaauw stuit vooral op alle artikelen over het jarenlange touwtrekken over de nieuwe inrichting van het perceel. Al sinds 2004 werd gezocht naar een nieuwe bestemming voor het hoofdgebouw en het nieuwe terrein. In 2010 leek daaraan een eind gekomen toen de partijen afspraken dat er 40 woningen zouden komen, het hoofdgebouw zou blijven staan en de huizen in particulier opdrachtgeverschap zouden worden gerealiseerd. Later werd het plan aangepast. In 2011 ging het nog om 30 woningen.

Hierop werd het bestemmingsplan vastgesteld. Vastbouw kon zich daar niet in vinden en ging in beroep bij de Raad van State, maar verloor. Daarop wilde Gemeente Wageningen de ontwikkelaar aan de afspraken houden, maar die weigerde aan de eisen van de gemeente te voldoen. In 2014 hebben de partijen alsnog overeenkomst bereikt. Ontwikkelaar Vastbouw uit Bunschoten en de gemeente hebben daarvoor een nieuwe overeenkomst getekend.

In het voormalige gebouw van Plantenverdeling zijn in 2015 en 2016 tien eengezinswoningen en vijf appartementen gecreëerd. Op het perceel vinden bouwwerkzaamheden op 26 vrije kavels plaats. Sinds de oplevering van het project heeft Cornelis Blaauw ook zijn eigen straat in Wageningen. De C.J. Blaauwstraat. Deze takt af van de Lawickse Allee.

Links

1. http://www.dbnl.org/tekst/sten009monu05_01/sten009monu05_01_0216.php
2. http://www.funda.nl/koop/wageningen/appartement-49527489-cj-blaauwstraat-3/
3. http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/woningbouw-plantenveredeling-wageningen-gaat-door-1.4330750
4. http://www.wageningen.nl/Wonen_milieu_en_verkeer/Bouwen_en_wonen/Nieuwbouw/Woningbouw_locatie_Plantenveredeling

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Annemarieke Verheij: Toen ik in augustus 2015 op zoek ging naar de bekende gebouwen van Blaauw kwam ik deze bij toeval tegen. Afgaande op de foto’s die ik van de bekendere laboratoria had gezien, dacht ik overeenkomsten te zien in het ontwerp. Het gebouw stond er verloren bij en deels in de steigers. Eén bouwhek stond op een kiertje en ik heb een paar foto’s kunnen maken. Ik ben heel benieuwd hoe het pand er na renovatie uit komt te zien. De schetsen zijn in ieder geval veelbelovend.

Gert-Jan Lobbes: Ik bezocht het complex in maart 2017. Inmiddels is het opgeleverd. Aan de hand van de bij dit item opgenomen foto's is goed het verloop van de restauratie en herbestemming te zien. Het gebouw staat er nu weer prachtig bij, inclusief opvallende kleuren. Alleen het oranje pannendak is waarschijnlijk gebaat bij wat patina.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.