Specificaties

Officiële of officieuze naam Indië 2 (Indische Buurt)
Adres(sen) Zeeburgerdijk 59-109
Postcode(s) 1094AA, 1094AB, 1094AC, 1094AD
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Eigen Haard
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Willem Leliman
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1914 - 1916
Huidige eigenaar Eigen Haard
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

In 1909 werd woningbouwvereeniging Eigen Haard opgericht. In datzelfde jaar kreeg architect J.W.H. Leliman de opdracht voor het ontwerp van Indië 1: een wooncomplex met benedenwoningen met daarboven een bovenhuis met eigen opgang. Het ontwerp werd gemaakt in samenspraak met het bestuur. De goede samenwerking met J.H.W. Leliman leidde ertoe dat hij voor Eigen Haard in Noord ook aan de slag kon en later nog dit complex op de strook tussen dijk en lozingskanaal mocht ontwerpen, de Zeeburgerdijk 59-109. De beide complexen vormen eigenlijk een architectonische eenheid, ondanks de verschillen. Zij vormen niet een dubbel portret, maar een vervolg in denkwijze van één en dezelfde architect die op verschillende manieren probeert uiting te geven aan zijn ideeën met steeds een nieuwe vormgeving.

Exterieur

Indië 2 staat dwars op het eerder gebouwde laagbouwcomplex Indië 1. In de zichtlijnen van de straten van Indië 1, de Lombok-, Djambi- en Padangstraat heeft het complex Indië 2 torenachtige verhogingen van vier verdiepingen. De overige eenheden zijn in twee en drie verdiepingen uitgevoerd. Het complex heeft een grote diversiteit in zijn dakuitvoeringen.

Gebruikte bronnen

1. H. Gosen, Cultuurhistorische beschrijving van complex Indie 1. Versie 1, januari 2011

Ingezonden door: Bart Bozelie (Eigen Haard)

Bart Bozelie (Eigen Haard) Eigen Haard zorgt voor goede en betaalbare huisvesting in de Metropoolregio Amsterdam voor mensen die dat het meest nodig hebben. We werken, samen met onze partners, aan vitale wijken in een gezonde regionale woningmarkt. Eigen Haard beheert ruim 61.000 woningen en bedrijfsruimten.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.