Specificaties

Officiële of officieuze naam Indië 1 (Indische Buurt)
Adres(sen) Djambistraat 2-36, Lampongstraat 1-23, Lombokstraat 1-35, Padangstraat 1-35, Padangstraat 2-36, Zeeburgerdijk 88-110
Postcode(s) 1094AZ, 1094BA, 1094BB, 1094AS, 1094AK, 1094AL, 1094AM, 1094AN, 1094AP, 1094AR, 1094AH
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Eigen Haard
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen (arbeiderswoningen)
Betrokken architect(en) Willem Leliman
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1912 - 1914
Huidige eigenaar Eigen Haard
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

In 1909 werd woningbouwvereeniging Eigen Haard opgericht. In datzelfde jaar kreeg architect J.W.H. Leliman de opdracht voor het ontwerp van Indië 1: een wooncomplex met benedenwoningen met daarboven een bovenhuis met eigen opgang. Het ontwerp werd gemaakt in samenspraak met het bestuur. De goede samenwerking met J.H.W. Leliman leidde ertoe dat hij voor Eigen Haard in Noord ook aan de slag kon en later nog een complex langs de Zeeburgerdijk 59-109 mocht ontwerpen. J.W.H. Leliman had grote belangstelling voor de volkshuisvesting; de uit Engeland overgewaaide tuinstadgedachte vormde zijn grootste inspiratiebron. Ook de niet uitgevoerde stedenbouwkundige plannen die hij voor Hoofddorp en Aalsmeer ontwierp, vertonen tuinstadachtige elementen.

Exterieur

Opvallend kenmerk van het complex is dat het uit drie woonlagen bestaat. De bovenwoningen bestaan uit maisonnettes van twee verdiepingen. Onder elke drie bovenwoningen bevinden zich twee begane grondwoningen. De begane grond woningen beslaan 1,5 beuk en de bovenwoningen beslaan over twee verdiepingen 1 beuk. Het complex bestaat uit 59 benedenwoningen, 96 bovenwoningen en 5 bedrijfsruimten. Bijzonder aspect van dit ontwerp is dat elke woning een eigen voordeur heeft. In Amsterdam komt dit in de vooroorlogse bouw van sociale huurcomplexen in de negentiende eeuwse ring vrijwel niet voor. Aangezien het delen van de trappenhuizen vaak ergernis gaf over de schoonmaak en plaatsing van spullen, is de eigen woningopgang en voordeur een opmerkelijke luxe die werd geboden aan de bewoners van Indië 1. Vanaf de jaren '30 werd deze oplossing veelvuldig toegepast in woningen in de Watergraafsmeer, waardoor soms ook nog wel wordt gesproken van het 'Watergraafsmeer-type'.

Interieur

De woningen waren voorzien van zeer moderne elementen, die in die tijd nog niet in sociale woningen werden toegepast. Ze hadden aparte slaapvertrekken (in plaats van bedsteden in alkoven), een eigen privaat (toilet) met waterspoeling (in plaats van een emmer voor een hele verdieping, die een aantal malen per week werd geleegd), elektrisch licht (in plaats van gaslicht) en door de situering noord-zuid, zeer licht, met de mogelijkheid om de woningen goed door te luchten (tegen de tuberculose). Al met al, in zijn tijd, een professioneel en innovatief project.

Recente ontwikkelingen

Momenteel worden plannen gemaakt om het complex te renoveren. Verwacht wordt dat in 2015 hiermee een start wordt gemaakt.

Gebruikte bronnen

1. H. Gosen, Cultuurhistorische beschrijving van complex Indie 1. Versie 1, januari 2011.

Links

1. http://www.eigenhaard.nl/~/media/Files/In%20uw%20Wijk/Renovatie%20en%20sloop/Amsterdam%20Oost/Indische%20Buurt/Indie%201/2011_IndieI_CultuurHistorischeBeschrijving.ashx
2. http://onh.nl/nl-NL/verhaal/5259/indie-1

Ingezonden door: Bart Bozelie (Eigen Haard)

Bart Bozelie (Eigen Haard) Eigen Haard zorgt voor goede en betaalbare huisvesting in de Metropoolregio Amsterdam voor mensen die dat het meest nodig hebben. We werken, samen met onze partners, aan vitale wijken in een gezonde regionale woningmarkt. Eigen Haard beheert ruim 61.000 woningen en bedrijfsruimten.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.