Introductie

Imposant bankgebouw naar ontwerp van Jan Baanders.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Incassobank, Utrecht
Adres(sen) Nobelstraat 4
Postcode(s) 3512 EN
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Incassobank Amsterdam, Amsterdamse Incassobank
Oorspronkelijke functie Bankgebouw
Betrokken architect(en) Jan Baanders sr.
Andere betrokken kunstenaars Hildo Krop
Aanvang en oplevering 1918 - 1921
Huidige eigenaar Ephorus
Huidige functie Kantoorgebouw
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 514262

Achtergrond

In 1918 ontwerpt architect Jan Baanders sr. geheel in Amsterdamse Schoolstijl een bankgebouw met conciërgewoning in de Nobelstraat 4 te Utrecht. Het gebouw valt op vanwege het ontwerp en materiaalgebruik. Een aantal technische werktekeningen zijn vervaardigd door architect D.J. Heusinkveld uit Utrecht.

In het archief van het architectenbureau H.A.J. en Jan Baanders zijn de prachtige ontwerptekeningen nog te vinden die Jan Baanders maakte in gewoon- en kleurpotlood. De eerste twee ontwerpen waren minder gesloten dan het laatste.

Exterieur

Het gebouw is vrijwel geheel uit baksteen en siermetselwerk opgetrokken, waarvan de onderste twee meter uit donkerbruine baksteen en de rest uit een gele baksteen bestaat. Naast het siermetselwerk in de gevels zijn er ook diverse siersmeedwerken aangebracht. Verder is er op de hoek van het gebouw een baksteensculptuur van Hildo Krop voorstellende een adelaar met jongen in een nest en slangen.

Interieur

Het gebouw heeft een zeer fraai trappenhuis met ovaal gemetselde pijlers, gemetselde wanden en plafond met glas-in-loodvensters. Op de begane grond is een grote zaal waar zich loketten bevonden en waarin ook de directiekamers en een spreekkamer waren gesitueerd met een houten interieurafwerking en gekleurd siermetselwerk. In de kelderruimte vindt men nog een deel van het bankinterieur terug, onder meer hekwerken en deuren in Amsterdamse Schoolstijl. Het gebouw is van architectuurhistorische waarde, het is een goed en gaaf voorbeeld van Amsterdamse School door materiaalgebruik en de zorgvuldige detaillering.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is voor 90% in originele staat. Op de begane grond zijn de loketten weggehaald zodat er één grote ruimte is ontstaan. De pilaren zijn bekleed. Het pand is sinds begin 2013 in gebruik bij Ephorus, een dienstverlenend bedrijf op het gebied van plagiaatbestrijding in o.a. het onderwijs.

Gebruikte bronnen

1. Familie Archief Baanders.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/50448

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het gebouw is ontworpen door Jan Baanders sr., de grootvader van mijn man.

Ingezonden door: Antoinette Buisman

Antoinette Buisman

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.