Introductie

Een bijzonder huizencomplex, gebouwd met stenen die over waren van 'De Inktpot'.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Huizencomplex, Admiraal van Gentstraat, Utrecht
Adres(sen) Admiraal van Ghentstraat 41-65, 10-16, Van Brakelstraat 9-23, M.H. Trompstraat 13-15
Postcode(s) 3572 XK
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Middenstandsbouw Maatschappij Trio
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen
Betrokken architect(en) A. van Rood, Albert Kool
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921 - 1922
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Rijtjeshuizen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Bouwmaatschappij Trio wilde een reeks woningen bouwen voor de gegoede middenstand. Het ging om de zogeheten middenstandspremiebouw. Het resultaat, naar ontwerp van Albert Kool, was een reeks bouwblokken, elk met drie woonlagen. De blokken bevatten een souterrain, met verlaagde ingang, een verhoogde etage daarboven en tenslotte bovenop een derde woonlaag. Toegang werd verkregen via stevige gemetselde bakstenen trappartijen.

Exterieur

De toegangshekjes (vrijwel allemaal nog aanwezig en intact) hebben een typische Amsterdamse School-vorm. Boven de ingangen bevinden zich uitbouwen met daarop erkers die zijn gedekt met een zinken deklaag. Aan de andere zijde zijn balkons aangebracht, die rusten op uitstekende betonnen delen. De deuren hebben een zeshoekig raampje erboven met glas in lood. Bijzondere baksteenverbanden zijn te vinden in de paar zijgevels van de blokken. Sommige blokken zijn strak ingebouwd tussen de rest van de bebouwing.

Recente ontwikkelingen

De gemeente Utrecht heeft de panden wel bestempeld tot monument, maar verder is er weinig bemoeienis. Bewoners die de roetjes uit de ramen weg willen hebben, mogen gewoon hun gang gaan. Dat biedt een wisselend beeld van min of meer authentieke raampartijen en lelijke moderne platen glas.

Gebruikte bronnen

1. Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Utrecht. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Free Musketiers 2014).
2. Marloes Soer, Inventaris sociale woningbouw in Utrecht 1910-1940 (Stage MA Architectuurgeschiedenis en Monumentenzorg, Universiteit Utrecht, 2009).

Links

1. http://www.delpher.nl/nl/boeken/view?identifier=MMKB02%3A100000352%3A00020&query=ghentstraat&coll=boeken

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Fascinerend om te zien hoe aan weerszijden van de straat deze massieve blokken zijn neergezet. Bovendien gaat de bebouwing ook de hoek om de Van Brakelstraat in.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.