Introductie

'Het Zwarte Huis' in de volksmond. Een prachtige Piet Kramer op een hoekje.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Huize Windroos, Amsterdam
Adres(sen) Okeghemstraat 25
Postcode(s) 1075 PN
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Bouwondernemer Boersma uit Amsterdam
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Piet Kramer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921 - 1921
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 505372

Achtergrond

Het gebouw is een aantal keer verbouwd. Een jaar na de oplevering werd de gevel gewijzigd. In 1934 zijn de kozijnen verlaagd en drie jaar later vond er een interne verbouwing plaats. Het pand heet Huize de Windroos, maar in de buurt stond het bekend als het Zwarte Huis. Later zijn de Amsterdamse Schoolramen vervangen door eenvoudige 3-delige vensters.

Exterieur

Het pand staat op een hoek, die wordt gevormd door een knik in de Okeghemstraat. Bijzonder is de ingangspartij, de voordeur wordt bereikt door een smalle trap met een imposante natuurstenen leuning. Onderaan die leuning staat een granieten zuil, waarin de naam van het pand is gebeiteld.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/505372/huize+de+windroos/amsterdam/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een van de panden in Amsterdam die betreden moeten worden via een smalle trap. Andere voorbeelden zijn te vinden tegenover Het Schip en in de Lutmastraat in Amsterdam-Zuid.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 29 juli 2015 om 19:33:

Het gebouw stond bekend als het Zwarte Huis omdat Kramer de gemetselde gevel met zwarte teerverf liet bedekken en de kozijnen als contrast lichtgeel schilderde. De originele kleuren staan vermeld in een artikel van J.P. Mieras in het Bouwkundig Weekblad nummer 23b "De zuidkant van Amsterdam" uit 1923. Kramer kreeg overigens vanwege het zwart teren van de gevel problemen met de Schoonheidscommissie. Hem werd verweten te zijn afgeweken van de goedgekeurde tekening, maar Kramer wees er op dat daarop vermeld stond dat de gevelsteen tweemaal geteerd zou worden. Deze informatie ontleen ik aan aan de biografie over P.L. Kramer van Bernhard Kohlenbach, die ook nog Kramer citeert over de Amsterdamse gewoonte om wit geschilderd hout bij huizen af te zetten tegen de donkere baksteenkleur.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.