Introductie

Strakke lijnen met speelse elementen in felle kleuren: een mooi voorbeeld van de 'Groningse Amsterdamse School'.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Huize Reidland, Bedum
Adres(sen) Stationsweg 45
Postcode(s) 9781 CG
Plaats (provincie) Bedum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Albert Wiersema
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1934 - 1934
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

In 1933 ontwierp de architect Albert Wiersema dit vrijstaande "Burger woonhuis" op de hoek van de Stationsweg en de Schultingastraat "voor den Heer P. Ritsema te Bedum". De nog bestaande tekeningen zijn van 27 november 1933 en de goedkeuring van burgemeester en wethouders van Bedum werd op 15 december 1933 gegeven. Vervolgens zal het huis in 1934 zijn gebouwd. Wiersema ontwierp in de uitbreidingswijk Nieuw Bedum heel veel vergelijkbare woonhuizen. Toch zijn er niet twee gelijk.

De opdrachtgever Ritsema was boer. Hij heeft deze woning laten bouwen toen hij ging rentenieren. Zijn boerderij stond (waarschijnlijk) richting Ellerhuizen (- Ten Boer). Het land waar zijn boerderij stond heette Reidland, ook wel Het Reidland. Het is een streekje in de gemeente Bedum. De naam komt waarschijnlijk van het Oudfriese woord (reid) voor riet.

Exterieur

"Huize Reidland" is gebouwd in de Groninger variant van de Amsterdamse School. We zien diverse speelse elementen zoals (gele) dakgoten op verschillende hoogtes en een groot pannendak en een kleiner pannendak op de erker. De prominent, een prominent in de voorgevel aanwezige schoorsteen met ornamenten aan de bovenkant staat niet in het centrum van de gevel maar iets rechts daarvan. Aan de zijkant bevindt zich een mooie ingangspartij. De voordeur is gedecoreerd en ernaast staat een paarsblauwe kolom met een rode bal er op.

Aan de straatkant is sprake van een opvallend metalen hek met paarsblauwe en rode delen, dat tot de openbare weg behoort. Het werd in december 2011 geplaatst in opdracht van de gemeente door hekwerkspecialist Fancy Fences.

Interieur

Binnen zijn nog vele originele details aanwezig, zoals deuren met glas in lood in het tochtportaal en tussen de vertrekken. Verder zit er glas in lood in enkele ramen. Vooral het plafond in de woonkamer is bijzonder. Er zijn dunne houten latten tegen het plafond aangebracht die een abstract lijnenspel vormen. Het ornament aan de schoorsteen buiten vormt als het ware een voorbode van dit lijnenspel.

Recente ontwikkelingen

Het huis stond in 2016 te koop en is inmiddels van eigenaar gewisseld.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Albert Wiersema 1895-1966. Architect te Bedum (NoordPRoof Producties, 2017).

Links

1. http://www.chrisslagermakelaardij.nl/
2. http://www.bedumer.nl/site/Ondernemersnieuws-uit-Bedum/Fancy-Fences-plaatst-nieuw-hekwerk-hoek-Stationsweg-Schultingastraat-in-Bedum.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tijdens mijn bezoek aan Bedum had ik een foto gemaakt van het huis omdat het er zo mooi uit zag. Toen ik thuis op internet keek zag ik dat ook het interieur bijzonder is. Ik ben de makelaar en de (toenmalige) bewoner zeer erkentelijk voor het beschikbaar stellen van materiaal, waaronder tekeningen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.