Introductie

Huize Lydia, een van de parels aan het Roelof Hartplein.

Specificaties

Officiƫle of officieuze naam Huize Lydia
Adres(sen) Roelof Hartplein 2A
Postcode(s) 1071 TT
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Roomsch-Katholieke Internationale Vereeniging tot bescherming van Meisjes, afdeling Amsterdam
Oorspronkelijke functie Tehuis / Gezellenhuis
Betrokken architect(en) Jan Boterenbrood
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1927
Huidige eigenaar Ymere
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 505630

Achtergrond

Het Roelof Hartplein is een plein in Amsterdam waar verschillende straten samenkomen. Het plein kreeg zijn naam in 1917 en is vernoemd naar de geneesheer en filantroop Roelof Hart. Het plein wordt gedomineerd door Huize Lydia. Huize Lydia was een meisjeshuis waar ongetrouwde vrouwen en mannen en werkende verpleegsters woonden.

Exterieur

Op de onderste lagen bevonden zich de gemeenschappelijke ruimtes en de hoofdentree in het rechter bouwdeel, terwijl de hogere verdiepingen voornamelijk de 158 aan een corridor gelegen slaapkamers bevatten. Elke verdieping had intern een eigen kleur: ivoorwit, groen, donkerrood, groen-blauw en grijs. De voorzieningen op de verdiepingen, zoals wasruimtes, een ziekenzaal en een kapel, bevonden zich vooral op de hoeken van het U-vormige gebouw. Deze hoofdopzet is in de gevel duidelijk zichtbaar door de voor de Amsterdamse School kenmerkende geprononceerde vormen en fantasierijke raamvormen.

Interieur

Zie hier voor een beschrijving van het interieur.

Recente ontwikkelingen

In Huize Lydia is het Huis van Wijk gevestigd. Het is de plek waar bewoners uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten en waar activiteiten worden georganiseerd. Maatschappelijke onderneming Combiwel verzorgt de verhuur en programmering. Het Woningbedrijf werd in 1994 geprivatiseerd in de Stichting Het Woningbedrijf Amsterdam. In het eerste decennium van de 21e eeuw fuseerde deze stichting met woningcorporaties in Almere, Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer tot de huidige Stichting Ymere, waardoor een van de grootste woningcorporaties van Nederland ontstond.

Ingezonden door: Anouk Miedema

Anouk Miedema

Reacties

geplaatst door Rene dikkes op 2 januari 2017 om 17:13:

Wist het niet, dat Huise Lydia een monument was, Ik heb er heel wat tijd in door gebracht, Mijn vader werkte er als onderhouds medewerker en ik kan me nog goed herrinnern de tijd dat ik naar beneden liep naar de fietsen stalling, waar ook zijn werkplaats was, ook daar beneeden waaren de ketels die op kolen gestookt werden en hij heeft menig schepje kolen er in gegooid, Ik kan me ook nog herrineren dat mijn vader een paar groote kaarsen kandelaars voor het kapelletje heeft gemaakt, zou toch wel eens willen weeten waar die geland zijn, al met al heb ik goede herinneringen aan Huize Lydia, goede broodjes kwamen uit de keuken. Greetings from Canada. Rene Dikkes

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 3 januari 2017 om 14:51:

Beste Rene, Wat ontzettend leuk om te horen dat Wendingen tot ver buiten de grenzen wordt bezocht! Dank voor je bijdrage.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.