Introductie

Vier luxe appartementen gebouwd door een eigenbouwer (N.V.), kenmerkend voor de ontwikkeling van dat deel van Amsterdam-Zuid.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Huize Koningsvijver, Amsterdam
Adres(sen) Koninginneweg 8
Postcode(s) 1075CX
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Koningsvijver
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Gerrit Jan Rutgers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 505243

Achtergrond

In 1924 door G.J. Rutgers in verstrakt Amsterdamse School-stijl ontworpen, aan drie zijden vrijstaande appartementengebouw op een rechthoekige plattegrond in opdracht van N.V. 'Koningsvijver'. De achterzijde van het pand is gelegen aan het Vondelpark.

Exterieur

De gevel aan de voorzijde bestaat uit drie traveeën. In de middelste, de ingangstravee, begint een halfronde erker boven de ingang. Deze erker is drieënhalve verdieping hoog en eindigt halverwege de topverdieping. Boven de erker bevindt zich een een roosvenster.

In de erker bevinden zich twee naar binnen gelegen vensters ter hoogte van de tweede en derde verdieping met houten kozijnen en glas-in-loodramen. De portiek is eveneens naar binnen gelegen met rechthoekige, bewerkte houten deur met in het centrum vijf onder elkaar geplaatste glas-in-loodraampjes. Boven de deur bevindt zich in het bovenlicht een halvemaanvormig houttableau voorstellende een boomlandschap met daarin de naam van het pand: 'Huize Koningsvijver'. De deur en het houttableau worden volledig omringd door twaalf glas-in-loodraampjes in brede houten sponningen. Aan weerszijden van de erker, ter hoogte van de eerste verdieping, bevinden zich gevelstenen met een boom.

De voor- en zijgevel worden ter hoogte van het souterrain en bel-ètage verlevendigd door siermetselwerk. De topverdieping wordt van de onderliggende bouwlagen gescheiden door middel van een natuurstenen band. Twee miniscule stompe torentjes bevinden zich aan weerszijden van de middentravee.

Ter hoogte van de topverdieping bevinden zich op de vier hoeken dierenbeelden: tweemaal een pinguïn en tweemaal een zeeleeuw. Vanwaar deze (Antarctische) verwijzing?

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/44797
2. http://020apps.nl/1850-1940/Koninginneweg/8
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninginneweg_(Amsterdam)
4. https://www.oozo.nl/woningen/amsterdam/willemspark/willemsparkbuurt-noord/woning/15906/woning-koninginneweg-8i-amsterdam

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Op weg naar het Vondelpark... En dan zie je zoiets.

Ingezonden door: Niko Koers

Niko Koers

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.