Introductie

Wat een bijzondere naam: De Theemuts, bepaald door de dakvorm.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Tmuts, Delfzijl
Adres(sen) Abel Tasmanplein 1
Postcode(s) 9934 GD
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Familie Heijnen
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Gebr. De Boer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Het Abel Tasmanplein is gelegen in de wijk Oud-West van Delfzijl. Vanaf 1927 zijn de eerste huizen in deze wijk gebouwd, waaronder een opvallend aantal in Amsterdamse School-stijl, zodat Delfzijl Oud-West wel een Amsterdamse School-buurt genoemd wordt. Dit huis is één van de eerste huizen in de buurt geweest. Het is ontworpen door J. de Boer voor Jac. A. Heijnen, boekhouder, wiens naam in de stukken ook als Heinen wordt geschreven. Het bouwbedrag was 6400 gulden. Uit de tekeningen valt op te maken dat de geplande naam voor het huis NOVA was, in letters op de schoorsteen. Uiteindelijk werd dit TMUTS. In 1934 (of 1939) ontwierp De Boer ook nog een bergplaats tegen de linker achtergevel van het woonhuis.

Exterieur

Het huis heeft een vierkant grondplan en is gedekt met paraboolvormige dakdelen. Het ontleent zijn bijnaam, Theemuts, aan de vorm van het dak. Op een hoge, deels vrijstaande schoorsteen aan de rechterzijde staat de naam geschreven als 'TMUTS'. Precies op het midden van het dak staat nog een lage schoorsteen.

Interieur

Behalve bescheiden glas in lood in de hal lijken er geen of weinig elementen uit de bouwtijd meer aanwezig te zijn.

Recente ontwikkelingen

Het pand stond ten tijde van het schrijven van deze bijdrage (november 2014) te koop.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Links

1. http://delfzijl.makelaar.miljoenhuizen.nl/details/propnl/469761/Abel-Tasmanplein-1-Delfzijl
2. http://www.josbedaux.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit huisje is het eerste woonobject dat je ziet, als je de Amsterdamse Schoolwijk Oud West van Delfzijl binnenkomt.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

geplaatst door C.G. Van der Mei Heijnen op 21 maart 2018 om 16:03:

Door iemand attent gemaakt op deze site, en het commentaar gelezen van mijn nicht Susan. Ik ben in l9 33 in de theemuts geboren. En ook uit getrouwd. De aanvulling die ik wil geven dat mijn ouders de opdrachtgevers waren voor de bouw van de TMUTS( spelling grapje van mijn vader. ) Deze naam stond op de zijkant van de schoorsteen Bovenstaande ter aanvulling. Vr.groet. Corry van der Mei- Heijnen.

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 24 maart 2018 om 19:54:

Hartelijk dank dames! Erg leuk om dit soort persoonlijke verhalen te lezen.

geplaatst door Harco vM op 28 september 2018 om 20:25:

Bij het aanmaken van een nieuw topic blijf ik maar foutmeldingen krijgen, dus dan maar zo:

Wat vindt men van de Kruiskerk te Delfzijl? Deze wordt op verschillende websites aangeduid alszijnde Amsterdamse School, maar is in mijn ogen weinig experssionistisch. Het bouwjaar is met 1953 ook wel erg laat. De kerk is wel gelegen in een wijk met meerdere AS-panden. Wellicht daarom gemodelleerd naar een aan de AS-verwante stijl om in het straatbeeld te passen. Maar is het daarmee ook AS? Zo niet, wat is het dan wel?

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 29 september 2018 om 07:39:

Ik heb de kerk nooit in het echt gezien maar afgaande op foto's heeft het ontwerp raakvlakken met gematigd expressieve kerken van bijvoorbeeld architect Plooy (oa in Zeist), de Sionskerk in Groningen of de Gasthuiskerk in Bolsward. Dit soort kerken zijn in heel veel plaatsen in de jaren dertig gebouwd. In een krantenartikel uit Trouw naar aanleiding van de opening in 1953 lees ik dat er al voor de oorlog plannen waren voor een nieuwe kerk. Ik kan mij voorstellen dat het ontwerp al van voor de oorlog is, ook omdat het gebouw meer jaren dertig dan jaren vijftig oogt. Om de Kruiskerk met Amsterdamse School aan te duiden gaat mij ook wat ver, anderzijds lijkt zij wel in een rijtje van kerken uit de jaren dertig te passen, die op Wendingen een plaats hebben gekregen.

geplaatst door Harco vM op 30 september 2018 om 18:46:

Bedankt voor de reactie, Gert-Jan!

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.

Original text