Introductie

Slapen in het Huis van Bewaring: het kan in Almelo. Maar zoals in elk Huis van Bewaring: buiten is fijner dan binnen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Huis van Bewaring, Almelo
Adres(sen) Marktstraat 7
Postcode(s) 7607 HC
Plaats (provincie) Almelo (Overijssel)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Rijksgebouwendienst
Oorspronkelijke functie Gevangenis
Betrokken architect(en) ir. J.G. Robbers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar Jörgen en Liesbeth van der Pot, hoteleigenaren
Huidige functie Hotel
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 507664

Achtergrond

Het imposante gebouw werd geopend in 1928 en werd toen 'De Pouwelingsbrugge' gedoopt. In 1995 werd de instelling gesloten en verhuisden medewerkers en gevangenen naar een nieuw pand.

Exterieur

Gebouw ligt in het centrum van Almelo. Het is een kloek gebouw dat soliditeit uitstraalt. Invloed van Amsterdamse School is onmiskenbaar; zie bijvoorbeeld de keramische afdekking van de gevels.

Interieur

In het interieur is de soliditeit niet minder. De kozijnen in het frontgebouw zijn van beton, met aan de binnenzijde gezoet hardstenen onderdorpels en vensterbanken. Alle deurkozijnen, de traceringen van bovenlichten en het plaatwerk waarmee de celdeuren zijn beslagen, zijn uitgevoerd in staal. De bovenlichten zijn bezet met kleine rechthoekige glazen bouwstenen, die ook in de gevelvensters terugkeren. Vloeren en wanden in gangen en galerijen zijn betegeld. De vloeren zijn uitgevoerd in gewapend beton, waaraan bij de galerijen nokken zijn gegoten voor de bevestiging van de licht gedecoreerde ijzeren balustrades. De muren tussen de cellen zijn uitgevoerd als spouwmuren. De trappen in het cellenblok zijn gemaakt in staal, die in het frontgebouw zijn opgebouwd uit granieten treden. Door de ontsluiting van de cellenvleugels met een zij-corridor zijn de verkeersruimten goed verlicht. Bron: Monumentenregister

Recente ontwikkelingen

In 2004 werd het Huis van Bewaring gekocht door de huidige eigenaars. Zij gingen er zelf wonen en toverden een aantal kantoren en andere ruimtes om tot bed & breakfast-kamers. Vervolgens onderging ook het voormalige cellenblok een metamorfose en werden cellen samengevoegd en getransformeerd tot kamers en suites. Bron: http://www.huisvanbewaring.nu

Links

1. www.restauratiefonds.nl
2. www.huisvanbewaring.nu

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik zou me misschien moeten schamen als ik een al te indringende connectie met het gebouw zou hebben. Maar dat is niet het geval.

Ik vind het een buitengewoon markant en 'stoer' gebouw dat de oorspronkelijke functie goed weerspiegelt. Kenmerken van de Amsterdamse School bespeur ik vooral in de details.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.