Introductie

Hoek en Honk, twee ontwerpen op een paar honderd meter van elkaar die ontegenzeggelijk van dezelfde hand zijn.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Huis Hoek, Leeuwarden
Adres(sen) Spanjaardslaan 172
Postcode(s) 8916 AC
Plaats (provincie) Leeuwarden (Friesland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) E.A.M. Wölcken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De uit Amsterdam afkomstige architect E.A.M. Wölcken, die ontwerpopdrachten uitvoerde voor een aantal Leeuwarden manifacturiers en andere winkeliers, ontwierp hier nogal wat woningen. Hij ontwierp twee woningen met opmerkelijke, getoogde daken. De woning Ús Honk op de hoek van de Mr. P.J. Troelstraweg en de Lijsterstraat bouwde hij in 1923 voor zijn eigen gezin en Huis Hoek op de hoek van de Spanjaardslaan en de Harlingerstraatweg kwam in 1926 tot stand.

Exterieur

Zoals de naam al impliceert staat Huis Hoek op een hoek, waardoor de bijzondere vorm ook vanaf de straat van twee kanten te zien is. De voorgevel lijkt veel op die van Ús Honk; het spitsboogvormige dak is echter wat langer en scherper van vorm. Dwars op dit dak staat op de op het zuiden gelegen gevel een tweede spitsboogvormige dak. In beide zijgevels is een lange, slanke schoorsteen geplaatst. Aan de zuidzijde is een halfronde erker geplaatst. Aan beide straatzijden is de naam van het huis in mooie, goudkleurige letters aangebracht.

Gebruikte bronnen

1. Peter Karstkarel, Sierlijk Bouwen (Friese Pers Boekerij 2011).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Op nog geen 300 meter afstand van Ús Honk staat dit andere, door Wölcken ontworpen, woonhuis met spitsboogvormig dak. In tegenstelling tot Ús Honk heeft Huis Hoek geen monumentale status verkregen.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.