Introductie

Prachtig onderhouden blok van de hand van 'kerkenbouwer' Ferdinand Jantzen. Bijzonder dat al het glas in lood nog aanwezig is!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Houtmankade – Westzaanstraat, Amsterdam
Adres(sen) Houtmankade 64-70, Westzaanstraat 1-5
Postcode(s) 1013 RR
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / diverse overige functies
Betrokken architect(en) Ferdinand Jantzen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit woonblok naar ontwerp van Ferdinand B. Jantzen staat op de hoek van de Houtmankade en de Westzaanstraat in Amsterdam. Het stadsparkje tegenover het complex heet sinds 2019 officieel Westzaanplantsoen. Het complex stamt uit 1924 en is daarmee een vroeg werk van Jantzen. Jantzen is bekend als ontwerper van diverse hervormde kerken en niet zozeer als woningbouwer, vandaar dat dit blok bijzonder is. De particuliere opdrachtgever zal, gezien Jantzens geloofsovertuiging, in hervormde kringen gezocht moeten worden. Het blok is wat architectonische waarde betreft, ingedeeld in orde 2 van de 'Waarderingskaart architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit' van de gemeente Amsterdam.

De film De avonden (Rudolf van den Berg, 1989) naar het boek van Gerard Reve werd ooit in één van de appartementen opgenomen.

Exterieur

De gevel is opgetrokken uit roodoranje baksteen (verdiepingen) op een paarse basis (begane grond) en bestaat uit drie delen. Het linker deel aan de Houtmankade is voorzien van een garage en diepe portiek met stenen trap en volgt de rooilijn van de vroeg twintigste-eeuwse etagewoningen aan de kade. Het tweede geveldeel takt hier onder een hoek van 45 graden vanaf en vormt de overgang van de kade naar de straat. Deze gevel heeft eveneens een diepe portiek met stenen trap.

Het derde geveldeel staat hier haaks op en volgt de Westzaanstraat. Hier is één diepe portiek, evenals een ingang naar een bedrijfsruimte. Bijzonder plastisch van vormgeving zijn de beide delen aan de kade. Deze bestaan elk uit stroken ramen die rechts worden afgesloten door een verticale strook erkers. De onderste erker rust op een basis die doet denken aan een balkon, met een halfrond rechter deel. Een witte horizontale band van beton sluit de stroken ramen op de derde verdieping af. Hierboven bevindt zich de zolderverdieping met een strook smalle, langwerpige ramen. De uiterst rechtse delen van de geveldelen laten een lichte holle golving zien. Het bovenste geveldeel steekt hier een stuk boven de dakrand uit.

De gevel in de Westzaanstraat heeft in wezen dezelfde opbouw maar dan zonder de golvingen. Opvallend mooi zijn de kozijnen, niet alleen wat houten detaillering betreft maar ook omdat alle bovenlichten zijn voorzien van kleurrijk en veelvormig glas-in-lood. Dit zal door de architect zijn ontworpen, aangezien hij ook in de door hem ontworpen kerken het glas-in-lood voor zijn rekening heeft genomen.

Interieur

Over het interieur van de woningen is mij, buiten de aanwezigheid van het glas in lood, niets bekend.

Recente ontwikkelingen

Het woonblok is opvallend goed onderhouden en ziet er erg gaaf uit.

Links

1. https://maps.amsterdam.nl/ordekaart/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit blok was mij al eerder opgevallen als “interessant”. In het voorbijgaan, want de Houtmankade nodigt nooit zo uit tot slenteren. Pas toen ik er in de ochtendzon foto’s van ging maken ontdekte ik de prachtige details. Hartelijk dank aan een van de bewoners, die zo vriendelijk was om foto’s van de glas-in-loodramen aan te leveren.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.