Het voormalige stadhuis (tegenwoordig Hotel The Grand) geniet grote bekendheid vanwege het interieur: de trouwzaal met wandschilderingen van Chris Lebeau en de raadszaal met werken van Mendes da Costa, John Raedecker en Hildo Krop.

Officiële of officieuze naam Hotel The Grand
Adres(sen) Oudezijds Voorburgwal 197-199
Postcode(s) 1012 EX
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Stadhuis / Gemeentehuis
Betrokken architect(en) A.R. Hulshoff, Nico Lansdorp, Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars Hildo Krop
Aanvang en oplevering 1924 - 1926
Huidige eigenaar Sofitel The Grand
Huidige functie Hotel

Nadat Koning Lodewijk Napoleon het stadhuis als Paleis op de Dam in gebruik had genomen, verhuisde het stadsbestuur in 1808 naar het uit 1661 daterende Prinsenhof aan de Oudezijds Voorburgwal.

In 1926 kwam er een uitbreiding tot stand in de stijl van de Amsterdamse School. Deze vleugel werd ontworpen door de architecten Hulshoff en Lansdorp van Publieke Werken. In de nieuwe vleugel bevonden zich onder meer de raadszaal, de trouwzaal en de kamers van burgemeester en wethouders. Tot 1988 bleef dit het stadhuis. Na een respectvolle verbouwing, waarbij zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen bewaard zijn gebleven, opende hotel The Grand in 1992 haar deuren.

Lansdorp tekende de gevel, die de bocht van de gracht volgt en eindigt in een hoge hoekpartij. Het beeldhouwwerk, onder meer op de granieten pilasterkoppen, is van de hand van Hildo Krop. W. Penaat heeft het interieur ontworpen, met een muurschildering van Chris Lebeau.

1. http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/15-dossiers/123-fluisterende-muren-oudezijds-voorburgwal-197
2. https://020apps.nl/1850-1940/Oudezijds_Voorburgwal/Prinsenhof
3. http://nl.wikipedia.org/wiki/Uitbreiding_stadhuis_Amsterdam

Ik kwam langs dit pand tijdens het lopen van een route uit de gids "Op de golven van de stad".

geplaatst door Ron Conijn op 15 juni 2015 om 19:30:

Voor de Art Nouveau liefhebbers: Vraag vriendelijk aan de receptie of men de trouwzaal zou willen laten zien, over het algemeen is dat geen enkel bezwaar bij het zeer vriendelijke personeel. Ik kan alleen maar zeggen: a-dem-be-ne-mend mooi!

geplaatst door Annemarieke Verheij op 15 juni 2015 om 20:09:

Goede tip Ron, dank!

geplaatst door Wim Jacobs op 15 juni 2015 om 21:30:

Mooie foto's met oog voor de details van dit gebouw. Ik ben nu ook wel benieuwd naar de binnenkant. Het valt natuurlijk altijd te proberen om toestemming te krijgen. Vaak valt het reuze mee hoe gemakkelijk dit gaat. Zeker gebouwen zoals hotels hebben gastvrijheid hoog in het vaandel staan en doen doorgaans niet moeilijk.

geplaatst door Annemarieke Verheij op 16 juni 2015 om 19:56:

Mede door de ervaring van Ron Conijn wil ik er ook wel eens binnen gaan kijken. Tijdens mijn wandelingen heb ik ook al een paar hele spontane ervaringen gehad bij kerken. Kort geleden stond ik blijkbaar wel heel bewonderend naar de Doopsgezinde Kerk in Aalsmeer te kijken, want de broeder die in de pastorie woont, kwam spontaan met een sleutel aan, of ik misschien ook de kerk wel van binnen wilde zien, zodat ik kon zien hoe alle elementen weer in de oorspronkelijke Amsterdamse School-kleuren waren teruggebracht. Afgelopen zondag weer spontaan uitgenodigd de Jeruzalemkerk in Oud-West te bekijken. Gebruikers van de panden zijn vaak erg trots op hun lokatie en willen dat graag laten zien aan belangstellenden.

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 16 juni 2015 om 20:28:

Inderdaad adembenemend! Ook de raadzaal is erg mooi. Ik heb zojuist een aantal foto's toegevoegd.