Introductie

De tand des tijds lijkt voor sommige van Lammers' bouwwerken niet heel vriendelijk te zijn geweest. Dit is een van de twee hotels van zijn hand in Zandvoort; beide hebben de oorlog niet overleefd...

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hotel Seinpost (v.m.), Zandvoort
Adres(sen) Thorbeckestraat 6
Postcode(s) 2042 GM
Plaats (provincie) Zandvoort (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gesloopt
Oorspronkelijke opdrachtgever W.H. Driehuizen
Oorspronkelijke functie Hotel
Betrokken architect(en) Theo Lammers, Th. Groenendijk
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1920
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Hoewel een staking van stukadoors bijna de opening van het hotel Seinpost in het water dreigde te gooien, opende de nieuwste aanwinst van Zandvoort toch zoals gepland op 1 juli 1920 z’n deuren. Het hotel, gebouwd in opdracht van W.H. Driehuizen op de plek waar eerder pension ‘Oude Seinpost’ stond, was met vijf verdiepingen boven de “eet- en conversatiezalen” op dat moment het hoogste gebouw van Zandvoort.

“Het ontwerp werd door den architecten Lammers en Groeneveld geteekend. De uitvoering geeft den indruk, dat deze heeren door den scheepsbouw zijn geïnspireerd, want verschillende details doen aan onderdeelen van een schip denken.“, aldus de verslaggever van Het Vaderland, van 11 juli 1920.

De oorlog werd het fraaie hotel noodlottig. Op 23 mei 1942 werd in Zandvoort de toegang tot het strand verboden; enkele maanden later moest vrijwel geheel Zandvoort worden ontruimd. Bijna het gehele centrum van de kustplaats werd door de Duitse bezetter met de grond gelijk gemaakt voor de aanleg van de Atlantikwall. Hotel Seinpost vind in maart 1943 z'n einde.

Op de plek waar eens Hotel Seinpost stond, staat nu een botenhuis van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Exterieur

Kijk nou wat een mooi voorbeeld van de Amsterdamse School dit is! Zie de sierlijke balkonnetjes, een intrigerende hoekoplossing waarin de gevelwand ‘naar binnen’ loopt, halfronde erkertjes, getand metselwerk, opvallende vlaggenmasten, een afwijkende (donkerder bakstenen? Dakpannen?) bovenste bouwlaag, en de roedeverdeling op de begane grond.

Gebruikte bronnen

1. 'Onze Noordzee-badplaatsen. 3. Zandvoort', Het Vaderland, 11 juli 1920.
2. Kroniek van Haarlem, 1943.

Links

1. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/archieven/details/LAMM/keywords/lammers

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik stuitte op dit hotel toen ik nadere informatie over Lammers zocht. Tot een volgende bezoek aan Het Nieuwe Instituut, waar in het archief van de architect onder andere plannen uit 1914(!) liggen, moeten we het met bovengenoemde summiere informatie doen.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.