Introductie

Voor veel plaatselijke automobilisten is dit een herkenbare plek.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hotel De Schelde, Bergen op Zoom
Adres(sen) Antwerpsestraat 56, Burgemeester de Roocklaan
Postcode(s) 4611 AK
Plaats (provincie) Bergen op Zoom (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Restaurant, Café / Uitgaansgelegenheid, Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) F.C. Rampart
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930 - 1930
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517114

Achtergrond

Het vroegere cafe-restaurant met bovenwoningen, later hotel "De Schelde" werd in 1930 gebouwd in opdracht van bierbrouwerij d'Oranjeboom naar ontwerp van architect F.C. Rampart. Het is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School. Het merendeel van de ramen is ca. 1980 vereenvoudigd, evenals de deuren. Het is een groot hoekpand en de stijl van de tegenover en achterliggende woningen komt overeen met die van het pand.

Exterieur

Het twee- en drielaagse hoekpand heeft een V-vormige plattegrond, die de straathoek volgt. De symmetrisch gespiegelde opzet heeft als middelpunt een brede afgeschuinde hoek met ingangspartij. De daken zijn plat en deels voorzien van verticale schilden met zwarte romaanse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, op de hoeken en zijden deels afgezet met rode gebakken tegels. Horizontale accenten door middel van betonnen vensterdorpels, cordonlijsten, luifels en lateien bieden een tegenwicht tegen de zware baksteen bouwmassa's met ritmische verspringingen. De begane grond verdieping vormt een geheel, als was het een basement van de bovenbouw. De brede vensters met driedelig bovenlicht en de vernieuwde deuren in de zijgevels op de begane grond worden onderling verbonden door een omlopende betimmering van horizontaal latwerk bij de bovenlichten. In het midden komt dit tezamen en wijst dan in een hoek van negentig graden de plaats van de vleugeldeuren in een betonnen portiek aan. Hierboven rijst de massieve afgeschuinde risaliet op.

Op de eerste etage hebben de vensters op de hoek van de risaliet een driedeling en een ver uitkragende betonnen luifel. In het midden boven de ingang heeft het tweedelige raam een kleine roedenverdeling, met een vlaggestokhouder. De tweede etage heeft op de hoek smallere tweedelige ramen en in het midden een hoger ingezet identiek raam met kleine roedenverdeling. Het middengedeelte is het hoogste opgetrokken en wordt bekroond door geometrische decoraties in beton. Het wordt aan beide zijden geflankeerd door een verticaal geplaatste vlaggestok, ook voorzien van geometrische decoraties.

De zijgevels bieden een meer asymmetrisch beeld door het verschil in vormgeving van de hoekoplossingen. De smalle hoge ramen daartussen op de eerste etage zijn dicht bijeen geplaatst onder brede houten lijstgoten. Boven de ramen is een haast verticaal vlak met pannen geplaatst. Boven het pannengedeelte bevinden zich nog reeksen ramen onder plat dak, mogelijk van na de bouwtijd. Links en rechts hiervan torent de baksteen wand van de hoekoplossingen op. In de delen die ook qua vormgeving aansluiten op de hoekrisaliet, is een klein raam met horizontale sierlatten geplaatst. In de baksteen hoekmassa's, die als afsluiting van de bouwmassa fungeren in de vorm van hoge erkers verder uitspringen, bevinden zich ramen die bij het bovenlicht doorsneden worden door de lijstgoot van de vensterpartij er naast. Deze hoekmassa's hebben ook elk één kant met kalksteen hoekblokken. Het interieur is geheel vernieuwd.

Interieur

Het oorspronkelijke interieur is niet meer aanwezig.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/52732
2. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagbopzoomantwerpsestraat056.htm
3. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/uitleg/bopzoomantwerpsestraat056.htm

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Hotel de Schelde is ongeveer 40 jaar de plaats geweest voor de toets van de autorijvaardigheid in de regio, waar met spanning werd gewacht of men al of niet was geslaagd voor het rijbewijs.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.