Introductie

Een blok waar veel aan veranderd is, maar dat nog steeds erg fraaie details heeft, zoals de betonnen beelden en mooie deuren.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoofdweg/Corantijnstraat, Amsterdam
Adres(sen) Hoofdweg 57-79, Corantijnstraat 1-7
Postcode(s)
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Co Franswa
Andere betrokken kunstenaars Johan Polet
Aanvang en oplevering 1925 - 1926
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit L-vormige bouwblok op de hoek van de Hoofdweg en de Corantijnstraat bevat 23 woningen, verdeeld over vijf etages, met een verhoogde hoek. Iets wat vaak beeldbepalend was in de tijd van de Amsterdamse School. Op het schetsontwerp is te zien hoe rijk geornamenteerd het ooit geweest is en hoe decoratief laddervensters kunnen zijn. Veel ervan hebben nu plaatsgemaakt voor grote ramen. De betonnen console op het dak moest wegens bouwvalligheid helaas verwijderd worden. Op zijn sterfbed maakte Franswa zich tegenover zijn zoon Sjaak daar al zorgen over.

Exterieur

Bijzonder zijn de betonnen beelden naast de trapportieken aan de Hoofdweg. Ze zijn van de hand van Johan Polet, een neef van Paul Polet die als tekenaar op het bureau van Franswa werkte. Van Johan Polet is ook het beeld van Domela Nieuwenhuis op het Nassauplein en de 'aap met verrekijker' op de dakrand van Rokin 72.

Franswa paste in zijn ontwerpen graag beelden als decoratie toe, maar zag (door kostenoverwegingen) het maar zelden gehonoreerd worden. Vooral in de particuliere bouw waarvoor hij werkte kwam dat vaak voor. Op de begane grond zijn nog enige, rijk geprofileerde deuren aanwezig, iets om zuinig op te zijn!

Ingezonden door: Tom Visser

Tom Visser

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.