Introductie

Schitterend ontwerp van architect Dertien in Howierde, deze bijna-kopie van Haykens Heerd in Zeerijp.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoofdweg 7, Holwierde
Adres(sen) Hoofdweg 7
Postcode(s) 9905 PA
Plaats (provincie) Holwierde (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) B.K. Dertien
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1933
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Reeds in 1926 ontwierp de uit Losdorp afkomstige architect B.K. Dertien in Holwierde een garage in de Groninger variant van de Amsterdamse School. Helaas is dat gebouw vandaag de dag nog maar een schim van wat het ooit was. Beter verging het zijn andere ontwerp in Holwierde, dat een aantal jaren later tot stand kwam.

De opdracht voor dit woonhuis in Holwierde zal niet zozeer op de garage elders in het dorp zijn geïnspireerd. Eerder moet gedacht worden aan de in 1930 door Dertien ontworpen monumentale villaboerderij Haykens Heerd in Zeerijp. Het woonhuis aan Hoofdweg 7 lijkt namelijk nogal op het huis in Zeerijp. Alsof de bewoner heeft gezegd: "Bouw mij maar een huis ongeveer zoals in Zeerijp." Zonder dat het om een kopie gaat, is wel duidelijk dat de architect dezelfde is.

Exterieur

Holwierde is een wierdedorp met een radiale structuur, ontstaan in de vroege middeleeuwen op een hoger gelegen kwelderwal. Het onderhavige woonhuis ligt op een eigen kavel aan het begin van de Hoofdweg, iets buiten de dorpskern. Het heeft een ruime voortuin, die van de openbare weg wordt gescheiden door een rood gelakt metalen hek met een afwisseling van ronde vormen en horizontale lijnen. Het huis heeft een L-vormige plattegrond en is twee bouwlagen hoog onder een grotendeels plat dak. Aan de rechterzijde is sprake van een uitbouw onder een pannendak, gedekt met roodpaars geglazuurde pannen. Aan de zijkant hiervan is een gemetselde schoorsteen aangebracht waarop siermetselwerk en een metalen ornament. Aan de linkerzijde is sprake van een lessenaarsdak, ook met roodpaarse pannen, waarin een dakkapel is aangebracht. De entree bevindt zich centraal in de gevel onder een balkon.

Het expressieve karakter van het huis komt voort uit de contrasterende muurvlakken met verschillende metselverbanden in gele en rode gesinterde baksteen, evenals de betonnen en ijzeren ornamenten.

Interieur

Over het interieur heb ik geen informatie gevonden. Op enkele plaatsen is sprake van glas in lood.

Gebruikte bronnen

1. Norma van der Horst, Pronkjuwelen van Baksteen. Amsterdamse School in Groningen (boekwerk & partners 2017).
2. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik was nieuwsgierig geworden naar deze woning na het zien van de woning in Zeerijp, eveneens naar ontwerp van Dertien.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.