Introductie

Een mooie eengezinswoning aan de Hoofdweg, van de hand van Anton Hamaker.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoofdweg 27, Amsterdam
Adres(sen) Hoofdweg 27
Postcode(s) 1058 AW
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever E. Jager
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Anton Hamaker
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Deze eengezinswoning op de hoek van de Hoofdweg en de Arubastraat werd ontworpen door Anton Hamaker voor E. Jager, die dan op Middenweg 100 woont. Wordt het zicht wel vaker door begroeiing weggenomen, bijna nergens is het zo erg als hier: de gehele voorgevel gaat schuil achter zowel bomen als een welig tierende klimop.

Exterieur

Van de acht Hamaker-ontwerpen die op Atlas Gordel 20-40 te vinden zijn, heeft dit ontwerp veruit het hoogste Amsterdamse School-gehalte. Een in het oog springende schoorsteen tegen de zijgevel heeft expressief metselwerk, de dakpannen lopen door op de gevelwand, en het dak is voorzien van hoge, smalle driehoekige vensters met V-vormige roedenverdeling (een ervan aan de achterkant is vervangen door een vierkant dakkapelletje).

In hoeverre het oorspronkelijke huis de bouwtekeningen volgt is niet duidelijk. Op de tekeningen is de schoorsteen bijvoorbeeld een stuk korter en heeft het dak een andere vorm. Ook zijn de kozijnen anders; zo ontbreken de plantenbakken van de tekeningen. Het tuinhek aan de Arubastraat is vervangen door garagedeuren. Getuige een foto uit 1941 is dat al heel lang.

Van het houtwerk van de tuinhek aan de voorzijde is door de begroeiing weinig te zien, net als de erker met balkonnetje erboven en het driehoekige venster van de zolderverdieping.

Gebruikte bronnen

1. Bouwdossier gemeente Amsterdam.

Links

1. https://maps.amsterdam.nl/ordekaart/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik had het pand al een keer eerder gezien, maar toen ik een detailfoto op Instagram voorbij zag komen werd ik toch weer nieuwsgierig naar de voorgevel. Ik heb geen archieffoto kunnen vinden, maar gelukkig hebben we de bouwtekeningen nog.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.