Introductie

Dit pand, een mooie exponent van de Groningse variant van de Amsterdamse School, is een van de gebouwen die architect Jager in Uithuizen heeft ontworpen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoofdstraat Oost 35-37, Uithuizen
Adres(sen) Hoofdstraat Oost 35
Postcode(s) 9981 AG
Plaats (provincie) Uithuizen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Berend Jager
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar
Huidige functie Winkel(s)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Van de twee winkelpanden aan de Hoofdstraat Oost in Uithuizen van de hand van architect Berend Jager, is dit de meest expressieve. (In Versteende Welvaart staan een aantal foto’s van dit pand, maar wordt abusievelijk het adres nummer 4 gegeven.)

Exterieur

Het is nu bij dit in rood baksteen opgetrokken winkelpand lastig inschatten hoe de winkelpuien er origineel uit gezien hebben. Het is ook de vraag hoe de ramen op de eerste verdieping er oorspronkelijk uitzagen; ik vermoed dat er oorspronkelijk glas in lood in heeft gezeten.

Net als op nummer 4 is ook hier een van de hoeken rond gemetseld met verticale bakstenen en heeft ook hier de dakrand verticale, uitstekende stenen, uitkomend in een korte schoorsteen. Ter hoogte van de eerste verdieping zit siermetselwerk; hierboven een ruitvormig raam met daarboven vier rijen dakpannen die schuin uit de gevel steken (vergelijkbaar met de toren van aan de Mennonietenkerkstraat).

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Stuitte op dit pand tijdens een verkenning van Uithuizen. De overeenkomsten met andere ontwerpen van Jager die ik dezelfde (regenachtige) dag zag in Uithuizen en Usquert vielen op.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.