Introductie

De invloed van de Amsterdamse School reikte tot aan het Friese Gorredijk!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoofdstraat 68, Gorredijk
Adres(sen) Hoofdstraat 68
Postcode(s) 8401 CB
Plaats (provincie) Gorredijk (Friesland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar
Huidige functie Winkel met bovenwoning
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Over de geschiedenis van dit pand weet ik niets, noch over de architect. Wellicht dat lezers uit Gorredijk ons verder kunnen helpen.

Exterieur

Deze winkel met bovenwoning in de Hoofdstraat van Gorredijk is duidelijk in de jaren 20 van de vorige eeuw gebouwd, mogelijk zelfs nog wat eerder. Er zijn invloeden van de Amsterdamse School te zien waar het gaat om de paraboolvormige topgevel en het decoratieve metselwerk dat op diverse plaatsen aan de gevel, zowel op de begane grond als op de verdieping, te zien is. De architect heeft mogelijk naar soortgelijke panden in de provincie Groningen gekeken. De grote uitstekende luifels op de begane grond lijken mij niet oorspronkelijk, ze tasten het aanzien behoorlijk aan.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het pand viel mij op bij een bezoek aan Gorredijk.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.