Introductie

Een van de vele ontwerpen van architect Reitsema in Leens.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoofdstraat 29, Leens
Adres(sen) Hoofdstraat 29
Postcode(s) 9965 PA
Plaats (provincie) Leens
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Over de geschiedenis van deze woning of de opdrachtgever heb ik in openbare bronnen niets kunnen vinden. Vast staat dat het een ontwerp van Willem Reitsema is.

Exterieur

De woning ligt aan de rand van Leens, aan de kant van Ulrum, op een ruim perceel van bijna 1600 m2. Reitsema speelt hier met horizontale en verticale vormen en voegt ronde accenten toe in de vorm van ornamenten. Ook laat hij geveldelen verspringen en creëert hij doorkijken, bijvoorbeeld bij het balkon aan de voorzijde. De schoorsteen is voorzien van twee betonnen plaatjes en vormt daarmee ook een decoratief element. Veel kozijnen bestaan uit een groot rechthoekig deel en een smal langwerpig deel, waarbij het kleine deel van gekleurd glas in lood is voorzien.

Fennema beschrijft het pand als volgt: "Het pand heeft een horizontale belijning door de doorlopende horizontale betonnen band over de gehele gevel boven de ramen op de begane grond. In de voorgevel tussen de ramen op de begane grond en in de aanbouw zijn gesinterde bakstenen stroken gemetseld, die de horizontale belijning versterken. De voorgevel springt aan de rechterkant terug. De linkerkant heeft op de eerste verdieping een balkon. Bijzonder zijn de rode betonnen ballen ter weerszijden van de ingangspartij en de drie rode ballen op de dakgoot ter rechterzijde van de ingangspartij."

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Annelike Brinkman, Henk Bolt Willem Reitsema (1885-1963) Architect op het Hogeland (Groningen, uitgeverij Noordboek, 2008).

Links

1. https://huispedia.nl/leens/9965pa/hoofdstraat/29

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam dit pand tegen tijdens een fietstocht van Leens naar Ulrum, onder meer op zoek naar panden van Reitsema.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.