Introductie

Bijzonder fraai, de toepassing van gele stenen als accent!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoofdstraat 29, Houwerzijl
Adres(sen) Hoofdstraat 29
Postcode(s) 9973 PD
Plaats (provincie) Houwerzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woningen overig
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Houwerzijl is een dorpje ten zuidoosten van Niekerk, ontstaan in het begin van de 19de eeuw. Net als in andere plaatsen in de provincie Groningen zijn er huizen van rond 1930 te vinden met bescheiden expressionistische details. De hier besproken winkel annex woonhuis met aangebouwde bedrijfshal/garage is wel het meest in het oog springende exemplaar uit die periode, mede door de opvallende ligging in de Hoofdstraat. De architect is vooralsnog onbekend, toch komt de stijl overeen met andere huizen in de regio, onder meer in Zoutkamp. Monumenten in Nederland-Groningen schrijft er niet meer over dan: "Het hoekpand Hoofdstraat 29 is een middenstandswoning uit omstreeks 1930 met expressionistische details."

Exterieur

Het pand ligt op de hoek van de Hoofdstraat en de Gangstraat met de voorgevel in de Hoofdstraat. Het is samengesteld uit delen van verschillende hoogte en opgetrokken uit oranjerode bakstenen op een trasraam van bruinpaarse bakstenen. Hier en daar zijn accenten van gele baksteen aangebracht, bijvoorbeeld langs de dakranden en boven en naast kozijnen.

Het meest linker deel van het pand wordt gevormd door een teruggerooide uitbouw op de begane grond, voorzien van een plat dak. Het linker deel van de hoofdgevel is een puntgevel met een pannendak. Een ronding vormt de overgang naar het terugspringende rechter deel van de hoofdgevel. Op de grens daarvan bevindt zich een bolvormig ornament tussen twee betonnen plaatjes. Op de begane grond bevindt zich een driehoekig uitgebouwde erker met daarboven een houten lijst. Het rechter deel van de hoofdgevel heeft één verdieping onder een plat dak met platte gevelbeëindiging. Dit geveldeel zet zich met een ronding voort in de Gangstraat. De begane grond ervan kent twee grote ramen links en rechts van de ronde hoek. Links van het linker grote raam bevindt zich een voordeur met stoep. De hoek zelf is gewijzigd. Hier moet zich op de begane grond een ingangspartij (wellicht verdiept) hebben bevonden. Tegenwoordig is de hoek dichtgemetseld.

Op de eerste verdieping boven de voormalige ingang bevindt zich een uit drie delen bestaand kozijn, links en rechts geflankeerd door twee kleinere kozijnen bestaand uit twee delen, omringd door gele bakstenen accenten. De gevel aan de Gangstraat bestaat achtereenvolgens uit een driedelige erker onder een schuin pannendak en een bedrijfshal/garage onder een schuin dak, met in het centrum een grote garagedeur.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Recente ontwikkelingen

In het pand is al sinds jaar en dag Garage Veenwijk gevestigd. De staat van onderhoud is helaas matig.

Gebruikte bronnen

1. Redmer Alma, Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert, Monumenten in Nederland. Groningen (Uitgave 1998).

Links

1. https://www.dbnl.org/tekst/sten009monu04_01/sten009monu04_01_0078.php

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Rijdend door Houwerzijl kan je dit opvallende pand gewoon niet missen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.