Introductie

Arnold Schellinx bouwde veel in opdracht van andere architecten, maar dit dubbele woonhuis is zijn eigen ontwerp.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hondstraat 2, Maastricht
Adres(sen) Hondstraat 2a-2b
Postcode(s) 6211 HX
Plaats (provincie) Maastricht (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever J.H. van Munster
Oorspronkelijke functie Woningen overig
Betrokken architect(en) Arnold Schellinx
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1935 - 1935
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 506649

Achtergrond

Dit dubbele woonhuis in zakelijk expressionistische stijl uit 1935 staat in de oude binnenstad van Maastricht, op de hoek van de Bredestraat en de Hondstraat. Het pand werd gebouwd in opdracht van J.H. van Munster naar een ontwerp van architect Arnold Schellinx. Schellinx heeft veel Amsterdamse School-huizen gebouwd in Maastricht en omgeving in de periode 1920-1939; ontwerpen van architecten als Alphons Boosten, W.J. Sandhovel en Marres. Het hoekvolume op de begane grond heeft inmiddels een winkelbestemming gekregen.

Exterieur

Dit ontwerp leunt heel erg tegen de Amsterdamse School aan; zie de plastische vorm van het metselwerk en het gebruik van hardsteen. Het is een uitwerking van de door Scheelinx gebouwde Amsterdame School-ontwerpen in Maastricht in omgeving.

De waardering volgens de RCE: "Het dubbele woonhuis aan de Hondstraat 2 a,b is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de vormgeving en bouwstijl en de hoogwaardige esthetische kwaliteit. Vanwege de door een straathoek bepaalde plattegrond is er een sterke samenhang tussen exterieur en interieur.

Het pand is van belang vanwege de architectonische gaafheid en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stad. Tenslotte is er sprake van een architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid."

Interieur

Volgens de RCE is "de interieurindeling van beide panden grotendeels intact, maar bevat geen beschermenswaardige onderdelen."

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/45132

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Mijn grootvader Arnold Schellinx was aannemer en architect in Maastricht 1920-1954. Hij heeft het beschreven pand ontworpen en gebouwd.

Ingezonden door: arno sanders

arno sanders Mijn grootvader , Arnold Schellinx, was tussen 1920 en 1954 aannemer in Maastricht. Voerde veel ontwerpen uit van architecten Boosten, Sandhovel , Marres , Koene , Mure. Ikzelf woonde 10 jaar in het grootouderlijk huis uit 1928 geheel in een authentiek Amsterdamsche School interieur.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.