Introductie

Een eenvoudig hoekpand op een wat ongebruikelijke plek pal naast het Herewegviaduct, dat met z’n ronde hoek en laddervensters de invloed van de Amsterdamse School toont.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoekpand Viaductstraat, Groningen
Adres(sen) Viaductstraat 1, 1a-1d, Davidstraat 7
Postcode(s) 9725 BG
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / diverse overige functies
Betrokken architect(en) J. Kuiler, L. Drewes
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1928
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Toen het Herewegviaduct verbreed werd, had dat onder andere ook gevolgen voor het ernaast gelegen perceel op de hoek met de Viaductstraat. (Wat toen nog werd aangeduid als Heereweg 7 is tegenwoordig Davidstraat 7.)

In 1927-1928 werd het pand gebouwd (hoewel het Monumenten Inventarisatie Project spreekt over 1930). In 1929 ging het, samen met het ernaast gelegen pand aan de Viaductstraat 2-3 dat gehuurd werd door het Leger des Heils, wegens een sterfgeval in de openbare verkoop. De rechten tot plaatsen van de reclame van thee van de firma Kahrel liep door tot 1 mei 1933 voor fl 150,- per jaar. Vanaf 1933 tot in ieder geval begin jaren 70 zat Clichéfabriek Bali in het pand.

Exterieur

Het in eenvoudige Amsterdamse School stijl gebouwde bakstenen hoekpand heeft drie bouwlagen en staat pal tegenover de markante Scholtenskoepel. De hoek is halfrond en krijgt doordat het op de eerste verdieping iets naar buiten springt een erkerachtige uitstraling. De meeste bovenramen hebben een laddervormige roedenverdeling en her en der (onderaan de ronde erker en de schoorsteen) is wat eenvoudig siermetselwerk te vinden. Bovenaan de gevel aan beide gevelzijden treffen we twee simpele vlaggenmasthouders aan, waarvan er een daadwerkelijk een mast heeft.

Getuige een archieffoto waren de kozijnen vroeger in een donkere kleur geschilderd en blijkt de begane grond op enig moment verbouwd te zijn. De kenmerkende rondboogportiek en het rondboogvenster erboven waren geen onderdeel van het oorspronkelijke ontwerp; in plaats hiervan zat een eenvoudige rechthoekige ingang meer richting de hoek.

Recente ontwikkelingen

Tegenwoordig zitten in het pand meerdere appartementen.

Gebruikte bronnen

1. Groningse Archieven.
2. Nieuwsblad van het Noorden, 26 oktober 1929.
3. Monumenten Inventarisatie Project.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een eenvoudig maar opvallend pandje dat wat weggedrukt wordt door het viaduct.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.