Introductie

Opvallend hoekpand in de 'Groningse Amsterdamse School-wijk' Oranjebuurt.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoekpand Nassauplein/Prinsesseweg, Groningen
Adres(sen) Nassauplein 1, Prinsesseweg 24
Postcode(s) 9717 CM
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Gerrit Nijhuis, Karel Reker
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De structuur van de Oranjebuurt wordt bepaald door twee elkaar kruisende hoofdassen, de Prinsesseweg en de Nassaulaan, met in het verlengde van laatstgenoemde het Nassauplein. Dit plein werd in 1925 door gemeentearchitect S.J. Bouma ontworpen en wordt omringd door woningen van drie bouwlagen in de stijl van de (verstrakte) Amsterdamse School.

De complexen zijn tot stand gekomen tussen 1926 en 1929 en waren het gevolg van samenwerking tussen verschillende architecten en particuliere opdrachtgevers. Het gebouw op de hoek van de Prinsesseweg en het Nassauplein vormt een mooie entree tot het plein (dat met z’n vijver en vele groen meer weg heeft van een parkje) en is door het architectenbureau Nijhuis & Reker in 1927 gebouwd. (Het woon-winkelpand schuin aan de overkant van de kruising is overigens van de hand van dezelfde architecten en heeft soortgelijke zachtrode bakstenen met een lage, donkere plint met een geronde hoekoplossing, maar mist hierbij het ‘torentje’.)

Exterieur

Wat meteen opvalt aan het gebouw is de fraaie hoekoplossing. De ronde uitbouw op de hoek springt er letterlijk en figuurlijk uit en heeft - mede omdat het iets hoger is dan de rest - wat weg van een torentje. Het heeft dezelfde divers donkergekleurde bakstenen als de plint. Dit in tegenstelling tot de rest van het gebouw, waar de gevel (die bij het 'torentje' naar binnen krult) zachtrode bakstenen heeft. Op de bovenste verdieping zijn meerdere laddervensters te zien. Verder vallen de gevarieerde (ook verticale) metselverbanden op, het glas in lood in de bovenramen op de begane grond en de eerste verdieping, de halfronde pilasters bij de deuren aan het Nassauplein, de versierde houten deuren, en het eenvoudige erkertje met balkonnetje erboven aan de Prinsesseweg.

Links

1. http://www.staatingroningen.nl/1568/inrichting-nassauplein
2. https://nijhuisarchitect.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Stuitte op dit mooie compacte en sierlijke hoekpand op zoek naar AS-objecten in Groningen.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.