Introductie

Deze voormalige groentewinkel van De Gruyter is naar een ontwerp van de Haagse architect Lourijsen, en in 1933 enigszins aangepast door F. Wildschut.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoekpand Korevaarstraat - Hogewoerd, Leiden
Adres(sen) Korevaarstraat 2
Postcode(s) 2311 JS
Plaats (provincie) Leiden (Zuid-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) F.L.J. Lourijsen, F. Wildschut
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1933
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 515103

Achtergrond

In 1927 ontwierp de Haagse architect F.L.J. Lourijsen drie winkels met bovenwoningen op de hoek van de Korevaarstraat en de Hogewoerd in Leiden. Bij een verbouwing naar ontwerp van F. Wildschut werden de winkels in 1933 samengevoegd, toen er een groentewinkel van het kruideniersconcern De Gruyter werd gevestigd.

Exterieur

De op een hoek, bij een kruispunt gesitueerde winkel-woningen zijn gebouwd in een expressionistische, aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl. Het vanuit een onregelmatige plattegrond, voornamelijk in schone baksteen en natuursteen opgetrokken gebouw heeft drie bouwlagen onder platte daken. Alle vensters zijn rechtgesloten en voorzien van de oorspronkelijke stalen ramen. Het gedeelte aan de Korevaarstraat heeft een lange, gebogen gevel met een over de gehele breedte doorgetrokken winkelpui. De pui is verdeeld in elf gevelopeningen, met penanten van blokken ruwe hardsteen en boven plinten van gepolijste porfier staande deur- en raamkozijnen van geel metaal (brons?). De onder een bovenlicht staande deur is voorzien van een zijlicht (rechts). De winkelpui heeft een doorlopende, uitkragende puibalk van grindbeton.

Beide verdiepingen bevatten per bouwlaag twintig, tussen doorgetrokken onderdorpel en betonnen latei staande vensters met een onregelmatige roedeverdeling. De raamverdeling in de vensters op de eerste verdieping is spiegelbeeldig aan die op de tweede verdieping. De gevel wordt beëindigd door een op een teruggemetselde baksteenlaag liggende rand van staande koppen en strekken met een deklijst van tegels. De gevel aan de Korevaarstraat wordt afgesloten door een vertikaal, vanuit een onregelmatige ovale plattegrond opgetrokken, torenachtig bouwdeel met trappenhuis. De gewelfde gevel van de "traptoren" heeft op de begane grond een deur onder een over de gehele gevelbreedte doorgetrokken, uitkragende betonnen latei. Rechtsboven de latei wordt de hoek geaccentueerd door eveneens betonnen hoekaccenten. In de linker ronding staat een hoog en smal traplicht met een invulling van glas-in-lood. De "traptoren" heeft aan de bovenkant een betonnen overstek, die een deur naar het platte dak overluifeld.

Het deel van het gebouw aan de Hoge Woerd heeft een gevelpartij met verspringende geveldelen. Het terugliggende rechter deel heeft een hoger opgaande, loodrecht op de hoofdvorm staande zijmuur. In de gevelpartij hier links van staat een oorspronkelijke, rechtgesloten deur onder een luifel van grindbeton. De terugliggende deur, die de toegang naar de woonverdiepingen is, heeft in de rechter hoek een om de hoek lopend, tussen rollagen staand portaalvenster. Boven de deur, op de eerste verdieping, staat een reeks van drie smalle, recht boven elkaar geplaatste vensters (traplichten) met stalen ramen en een gemeenschappelijke onderdorpel. De risalerende linker gevelpartij heeft een iets hoger opgaande rechter zijmuur. De winkelpui in dit geveldeel heeft een plint van gepolijste porfier. De glasdeur is voorzien van een bovenlicht. Het grote etalageruim staat hier links van. Hier iets boven ligt een betonnen puibalk. De liggende vensters op de eerste en de tweede verdieping zijn identiek aan elkaar en voorzien van een onregelmatige roedeverdeling. De gevel heeft een deklijst met rechthoekige uitstulpingen.

Interieur

Het interieur van de begane grond is sterk gewijzigd. Het kan de moeite waard zijn een kijkje in het trappenhuis met het glas-in-lood te nemen.

Recente ontwikkelingen

De begane grond heeft zijn oorspronkelijke winkelfunctie verloren in 1996 en is in gebruik als kantoor. Het gebouw maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht Leiden en vormt een in stedenbouwkundig opzicht belangrijk ensemble met het aan de andere kant van de Korevaarstraat staande pand Gangetje 2- 14. Het is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de gaafheid van het exterieur.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/51096

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Overdonderd door de schoonheid van het pand vergat ik een kijk te nemen in de Hogewoerd, zodat ik op dit moment slechts foto's van de Korevaarstraat kan toevoegen. Vooral de ronding in de gevel en de gewelfde traptoren zijn mij opgevallen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.