Introductie

Vooral het beeldhouwwerk van Rädecker en het glas in lood vallen op aan dit pand.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoekpand Brueghelstraat-Apollolaan, Amsterdam
Adres(sen) Apollolaan 105
Postcode(s) 1077 AN
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Lau Peters
Andere betrokken kunstenaars Toon Rädecker
Aanvang en oplevering 1926 - 1928
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Hotel
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit appartementengebouw op de hoek van de Breughelstraat en de Apollolaan werd gebouwd in opdracht van bouwondernemer C. Elderenbos met een gevelontwerp van architect L. Peters. Tegenwoordig zit er een hotel.

Exterieur

Het is een tamelijk strak aandoend pand, karakteristiek voor het weinig opvallende werk van Peters in deze periode. Het meest opvallend zijn de beelden van Antoon Rädecker. Het gaat om maskerkoppen in de portieken in de Breughelstraat en de Apollolaan. De koppen worden geflankeerd door consoles met een identiek golvend motief. De uitdrukking is verstild, naar binnen gericht. Op de hoek bevindt zich het beeld van een staande vrouw met een vogel en bloemen om haar hoofd en een slang in haar hand. Het lijkt te gaan om een verleidster, onduidelijk is of een bepaalde vrouw is uitgebeeld, bijvoorbeeld Eva.

Ornamenten aan de gevel, bijvoorbeeld in het beton bij de ramen, vinden we terug aan menig pand uit deze periode, ongeacht de architect. Dit geldt ook voor de halfronde elementen van sommige kozijnen.

Interieur

Het trappenhuis aan de Apollolaan heeft kleurig glas in lood uit de bouwtijd. Eén raam is voorzien van verschillende kleuren glas met bescheiden motieven. Een ander raam is voorzien van een voorstelling van een klassiek geklede vrouw met een lier, ongetwijfeld de dichteres Sappho. De schepper van deze nogal stijfjes aandoende vrouwenfiguur is mij niet bekend. Het is niet ondenkbaar dat dit ook een werk van Rädecker is.

Recente ontwikkelingen

Zoals hierboven al geschreven, is het pand momenteel een hotel.

Gebruikte bronnen

1. Bouwbedrijf 6 december 1929.

Links

1. http://adambeeldenva1900.blogspot.nl/2012/04/antoon-radecker-gevelstenen_14.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een karakteristiek pand voor Peters met interessante details zoals het beeldhouwwerk van Toon Rädecker en het glas in lood. Met dank aan het Delphi hotel voor de toestemming van het maken van foto's in het trappenhuis.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.