Introductie

Er zijn meerdere panden met Amsterdamse School-kenmerken aan de Utrechtse Amsterdamsestraatweg, zoals deze op de hoek met de Marnixlaan.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoekpand Amsterdamsestraatweg-Marnixlaan, Utrecht
Adres(sen) Marnixlaan 3
Postcode(s) 3552 HA
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het woonwinkelpand op de zuidelijke hoek van de Amsterdamsestraatweg en de Marnixlaan werd in 1925 gebouwd.

Exterieur

Het redelijk zakelijk vormgegeven woon-winkelpand op de hoek van de Amsterdamsestraatweg en de Marnixlaan telt drie bouwlagen met een kort, bijna verticaal aflopend, afgeknot schilddak. Aan de Amsterdamsestraatweg treffen we meteen een van de meest kenmerkende Amsterdamse School-elementen aan: een schildvormig raampje met getrapt kozijn, met erboven, tot aan de dakrand, een verticale rij donkere bakstenen die paarsgewijs uitsteken. De overeenkomst met een soortgelijk raampje aan de Laan van Nieuw Guinea, een ontwerp van Planjer, is opmerkelijk, zeker in combinatie met de rij bakstenen die paarsgewijs uitsteken. Een eveneens donkere steen is gebruikt voor het afgeronde scheidingsmuurtje bij de portiek.

Op de hoek van de eerste verdieping zit een van de opvallendste elementen: een halfrond, uitstekend balkon. Aan de Marnixlaan bevindt zich een torentje met driehoekige uitsparingen in het metselwerk; zaten hier vroeger raampjes in? Uiterst links aan de Marnixlaan zit een ronde portiek. Ook hier is tot aan de dakrand een verticale rij donkerder bakstenen aangebracht die paarsgewijs uitsteken, maar hier (helaas) geen expressief raampje. Het metselwerk boven de rechter portiek is verticaal; de deuren zelf zijn stijlvol met smalle driehoekige vensters. Op de archieffoto is te zien dat zowel de bovenlichten op de eerste verdieping als de raampjes onder het dakoverstek oorspronkelijk laddervensters waren.

Gebruikte bronnen

1. Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Utrecht. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Free Musketiers 2014).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Jammer dat het metselwerk op de begane grond wit geschilderd is.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.