Introductie

Co Franswa is de architect achter dit - volgens de auteur van dit artikel - ondergewaardeerde blok in Plan West.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoekblok Admiralengracht-Cabotstraat, Amsterdam
Adres(sen) Cabotstraat 1-9, Admiralengracht 101-107, Marco Polostraat 110-114
Postcode(s) 1057 VN
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Co Franswa
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit blok van Co Franswa in Amsterdam West werd gebouwd in 1929. Het maakt deel uit van Plan West.

Exterieur

Het blok beslaat de hoek Admiralengracht-Cabotstraat-Marco Polostraat. De detailleringen zijn deels typisch Franswa: wybertjes bij de portieken, vierkante bakstenen blokken op diverse verdiepingen, bakstenen stroken om licht binnen te laten in de Haagse portieken, puntig uitstekende dakgoten. Opmerkelijk is ook de glooiende uitbouw boven de ingang op de hoek met de Admiralengracht, als een aanzet van een balkon. We zien deze kenmerken bij andere blokken van Franswa terug, bijvoorbeeld aan het Hoofddorpplein, in de Beethovenstraat, de Geulstraat en de Gerrit van der Veenstraat.

De etalages van de begane grond op beide hoeken van de Cabotstraat (ongetwijfeld voormalige winkels) zijn echter voor zover ik weet uniek. De raampjes boven de etalageruiten worden gevormd door rijtjes ornamenten met daartussen (in de oorspronkelijk opzet althans) glas in lood. De ornamenten bestaan uit drie verticale houten schijven met afgeronde hoeken gevat tussen iets kleinere maar tegelijk dikkere schijven hout, ook weer met afgeronde hoeken. Boven de deur aan de Admiralengracht zien we twee gelijke ornamenten, maar dan bestaande uit een aantal schijven hout die even groot zijn.

Recente ontwikkelingen

Ik vermoedde dat het om huurwoningen ging, maar kwam recent een beganegrondwoning in de verkoop op Funda tegen. Het blok is erg goed onderhouden, wat van lang niet alle blokken van Franswa gezegd kan worden.

Gebruikte bronnen

1. Gijs Bolhuis e.a., Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam, 2000).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

In eerste instantie viel mijn blik op de houten ornamenten boven de etalageruiten. Later zag ik de typische Franswa-ornamentiek en begon ik te vermoeden dat het om een blok van Franswa ging. Het is ingedeeld in de basisorde (Gordel 20-40) maar is zo rijk aan detailleringen dat ik mij afvraag waarom het zo is ondergewaardeerd.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.