Introductie

De invloed van de Amsterdamse School zien we in dit pand in hartje Amsterdam met name terug in de raampartijen. Sangers, een van een architecten, is overigens vooral bekend van zijn watertorens.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoek Nieuwebrugsteeg-Warmoesstraat, Amsterdam
Adres(sen) Nieuwebrugsteeg 10-16, Warmoesstraat 4-8
Postcode(s) 1012 LJ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever firma Gebroeders De Wilde
Oorspronkelijke functie Bedrijfsgebouw
Betrokken architect(en) Hendrik Sangster, F. Warnaar
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 212048

Achtergrond

Het pand was een uitbreiding van het gebouw van de firma Gebroeders De Wilde aan Prins Hendrikkade 48. Dat bedrijf handelde in onder meer autobanden. In Warmoesstraat 2 kwam een ijzerwinkel. De hoek is een van de oudste bewoonde plekken van de stad. Voor de bouw van het pand werden diverse oude huizen gesloopt, waarvan sommige wellicht nog uit de 15e eeuw dateerden.

Exterieur

Het gebouw is opgetrokken uit roodbruine bakstenen. De gevel is licht naar achteren gebogen en eindigt in een scherpe hoek. Aan de zijde van de Warmoesstraat zijn op zowel de eerste als tweede etage 8 identieke vensters aangebracht. Het onderste deel van het vensters ligt wat dieper in de gevel, terwijl het bovenliggende deel met 10-vaks roedeverdeling de lijn van de gevel volgt.

Aan de zijde van de Nieuwebrugsteeg is de gevel net zo opgebouwd, maar dan herhaalt de vensterindeling zich nog eens in een iets naar voren springend gevelvlak met 3 vensters. De bovenste verdieping is iets naar achteren geplaatst met daarin een rij met identieke, rechthoekige vensters. Op de bovenste etage en aan de dakrand zijn diverse natuurstenen sierelementen aangebracht. In de pui op de begane grond zijn geen oorspronkelijke elementen meer te vinden, met uitzondering van de vensters met roedeverdeling boven de etalageruiten.

Recente ontwikkelingen

Op de begane grond zit nu o.a. een restaurant gevestigd.

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Nieuwebrugsteeg/10-16

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

In de straten met eeuwenoude pandjes is dit hoekpand een beetje vreemde eend in de bijt. Zoals hierboven beschreven was dit dan ook zeker niet de eerste bebouwing op deze plek.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

geplaatst door Piet van Dijk op 1 augustus 2017 om 11:12:

Ik dank Annemarieke Verheij voor de interessante documentatie. Woon 35 jaar naast dit pand, maar bevat veel nieuws voor mij. Dit detail: ..de hoek is een van de oudste bewoonde plekken van de stad. Voor de bouw van het pand werden diverse oude huizen gesloopt, waarvan sommige wellicht nog uit de 15e eeuw dateerden.. is natuurlijk heel intrigerend. Ben benieuwd of ik fotomateriaal kan vinden van de gesloopte panden. Ik heb wel foto's gezien van de kant van PH-kade. Zit ook in reconstructie van de film "publieke werken" naar het boek van Rosenboom.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.