Introductie

Een van de vele stijlvolle ontwerpen van Gerrit Jan Rutgers.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoek Cornelis Schuytstraat - Hacquartstraat, Amsterdam
Adres(sen) Cornelis Schuytstraat 67-69, Hacquartstraat 30-32
Postcode(s) 1071 JG
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever J. Vegersteen
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen
Betrokken architect(en) Gerrit Jan Rutgers
Andere betrokken kunstenaars Theo Vos
Aanvang en oplevering 1923 - 1924
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Rijtjeshuizen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 505534, 505541, 505550, 505560

Achtergrond

Dit complex van vier eengezinswoningen werd in opdracht van J. Vegersteen gebouwd naar ontwerp van architect Gerrit Jan Rutgers. Het ligt pal tegenover het wat sierlijkere Zuiderkwartiercomplex west, ook een ontwerp van Rutgers.

Exterieur

Het gebouw van drie bouwlagen omvat in totaal vier woningen: twee aan de Cornelis Schuytstraat en twee aan de Hacquartstraat. Het wat hoekige gedeelte aan de Hacquartstraat is een stuk minder expressief dan het gedeelte aan de Cornelis Schuytstraat. Uitzondering hierop zijn de entrees, waar beeldhouwer Theo Vos getrapte friezen heeft gemaakt met staande figuren – het is lastig te zien, maar het heeft wat weg van een processie. Andere mooie Amsterdamse School-elementen zijn de mooie houten deuren met glas in lood, de huisnummers in een karakteristiek AS-font en gevellantaarns boven de entrees.

De woningen aan de Cornelis Schuytstraat vallen op door de halfronde erker op de begane grond met hier dwars op een kleinere, eveneens halfronde erker op de eerste verdieping met een console met een stierenkop. Ook elders op de begane grond is kalkstenen beeldhouwwerk van Vos te zien: tweemaal een duivenkoppel en een wat onduidelijk beeldhouwwerk. Hoogstwaarschijnlijk is dit ook een dierenfiguur, maar wat stelt het voor?

Aan de Cornelis Schuytstraat is de bovenste bouwlaag niet gemetseld en nu wit geschilderd; op een archieffoto uit ca. 1930 had het een nog een donkerder tint. Ook hier glas in lood: in twee kleine vensters op de eerste verdieping, pal onder de erker. Op de meest noordelijke hoek vinden we een ronde schoorsteen(?), geflankeerd door kalkstenen waterspuwers (ook van Theo Vos?)

Interieur

Op diverse plaatsen in de gevel is sprake van oorspronkelijk glas in lood. Foto's van het interieur van Cornelis Schuytstraat 69 laten zien dat dit weliswaar grondig gemoderniseerd is, maar onder meer nog een bijzonder glas-in-loodtraplicht bevat.

Links

1. https://020apps.nl/1850-1940/Cornelis_Schuytstraat/67-69
2. https://www.monumenten.nl/monument/44836
3. https://www.monumenten.nl/monument/44837
4. https://www.monumenten.nl/monument/44835
5. https://www.monumenten.nl/monument/44834
6. https://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur/kunst-openbare/kunst-openbare/kunstwerken/amsterdam-stadsdeel-4/museumkwartier/gevelstenen-cornelis/
7. https://www.funda.nl/koop/verkocht/amsterdam/huis-49318179-cornelis-schuytstraat-69/#foto-43

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Wederom een mooi ontwerp van Rutgers. Niet overdreven expressief, maar sierlijk en stijlvol en vol fraaie details. Het vormt een mooi ensemble met het Zuiderkwartiercomplex west.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.