Introductie

Diverse architecten creëerden een mooi ensemble in deze hoek van Amsterdam Oud-Zuid, waaronder Gerrit Jan Rutgers.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoek Beethovenstraat - Gerrit van der Veenstraat, Amsterdam
Adres(sen) Gerrit van der Veenstraat 76-78, Beethovenstraat 34-40
Postcode(s) 1077 EJ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Gerrit Jan Rutgers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit blok op de hoek van de Beethovenstraat en de Gerrit van der Veenstraat (de vroegere Euterpestraat) is een weinig bekende schepping van architect Rutgers. Met zijn behoudende, haast klassieke uiterlijk sluit het naadloos aan op een blok van C.J. Blaauw in de Gerrit van der Veenstraat en op een blok van Kruyswijk dat zich uitstrekt over de Beethovenstraat en ook een gedeelte in de Jan van Eijckstraat heeft. Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen architecten om een beeld te krijgen dat eenheid uitstraalt, ondanks verschillen in details.

Exterieur

Het blok is gebouwd in roze baksteen en heeft vier bouwlagen onder een pannendak. In de Beethovenstraat zijn winkels op de begane grond gevestigd. In de Gerrit van der Veenstraat bevinden zich louter woningen. Het is een stijlvol maar ook tamelijk doorsnee blok met grote houten kozijnen, en een aantal erkers en balkons aan de straat. Het althans visueel hoogste deel is niet de hoek zelf, zoals bij het tegenoverliggende pand van Ten Bosch en Le Grand (waarvan de hoek ook hoger is), maar ligt iets ten noorden daarvan. Het gaat om een puntgevel met zolderramen en een hijsbalk. Langs de dakrand is een versiering van blokjes (bakstenen) aangebracht, eindigend in vijf betonnen blokjes met daarboven een versierd betonnen object als bekroning. De houten en glazen winkelpui met glas in lood (Beethovenstraat 38) oogt nog redelijk authentiek. Hetzelfde geldt voor de entree van Gerrit van der Veenstraat 78. De entree van nummer 76 met graniet en travertijn heeft een sjieke dertiger jaren uitstraling maar lijkt mij niet meteen bij het bouwen aangebracht gezien de afwijkende stijl.

Recente ontwikkelingen

Het blok ziet er goed onderhouden uit en straalt eenheid uit, maar vermoedelijk is het in handen van verschillende eigenaren. Opvallend is namelijk dat het deel op de hoek doorlopend tot in de linkerzijde van de topgevel met een andere kleur voeg is gevoegd dan de rest van de topgevel, wat een lelijk effect geeft. Hopelijk wordt de voegen door de invloed van het weer en verkeer donkerder. Het is niet het eerste gebouw uit deze periode waarvan de gevel door afwijkend voegwerk wordt ontsierd. Recent is dit bijvoorbeeld ook gebeurd bij het linker deel van het zuidelijke arcadegebouw van Kruyswijk aan de Vrijheidslaan.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Samen met het er tegenover liggende hoekblok van Ten Bosch/Le Grand vormt dit blok een mooi en stijlvol ensemble aan de ingang van de Gerrit van der Veenstraat. Het verraste mij wel te ontdekken dat het een ontwerp van Rutgers is aangezien het weinig kenmerken van zijn ontwerpen draagt.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.