Introductie

Het Franswa-blok is een opvallend woon-/winkelgebouw aan de Linnaeusstraat in Amsterdam Oost. Het kreeg deze naam na een renovatie en aanwijzing als gemeentelijk monument in 1996. Het is één van de belangrijke werken van architect J.J.B. Franswa (1898-1964).

Specificaties

Officiële of officieuze naam Het Franswa-blok
Adres(sen) Linnaeusstraat 197-227, Nirwana
Postcode(s)
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Bouwondernemer
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen, Winkel(s)
Betrokken architect(en) Co Franswa
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1930
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het Franswa-blok is gebouwd voor de particuliere bouwcombinatie NV Bouwmaatschappij Volkerak II. Vaak werd door ondernemers voor ieder project een nieuwe bouwmaatschappij opgericht met een nieuwe naam zodat bij een eventueel fiasco niet de volledige onderneming failliet zou gaan.

Exterieur

Het blok bestaat uit een langgerekt vrijstaand volume van zes bouwlagen aan de Linnaeusstraat, met aan de achterzijde, aan de beide vleugels een lager volume van vier bouwlagen. Het gebouw heeft een toren, maar deze heeft louter een decoratieve functie: het fungeert als markeerpunt in de stedebouwkundige situatie. Bijzonder is ook de doorlopende winkelluifel, toen een relatief nieuw verschijnsel in het Amsterdamse straatbeeld.

Interieur

Recente ontwikkelingen

Het Franswa-blok is in 1996 grondig gerenoveerd. In 2002 is vervolgens de kenmerkende luifel gerestaureerd. Een gedeelte van het pand is tegenwoordig in gebruik als hostel.

Gebruikte bronnen

1. Bolhuis, G., (2004), Atlas Gordel '20-'40.
2. Verlaan, T., ARCAM Architectuurgids, mmv Stichting BONAS.
3. Werk aan de winkel, Nieuwsbrief van Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer.

Links

1. http://www.arcam.nl/en/linnaeusstraat-197-227/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een opvallend woon/winkelgebouw aan de Linnaeusstraat, in 1996 terecht gemeentelijk monument geworden en sindsdien het Franswa-blok genoemd. Het bestaat uit een langgerekt bouwblok van zes bouwlagen aan de Linnaeusstraat met aan weerszijden vier bouwlagen. De toren heeft louter een decoratieve functie, een stedebouwkundige markering.

Franswa had het veel rijker gedecoreerd willen zien, maar om financiële redenen is dat niet doorgegaan. Toch zijn er nog genoeg decoratieve elementen blijven bestaan. Met name de toren maakt het gebouw tot een markant geheel.

Bijzonder is ook de doorlopende winkelluifel, toen een bijzondere verschijning in het Amsterdamse straatbeeld, naar men zegt zelfs de oudste luifel van Nederland. In 2002 is deze gerestaureerd nadat in 1996 het pand al grondig gerenoveerd was.

Een gedeelte van het pand is tegenwoordig een Amigo Budget Hostel.

Ingezonden door: Tom Visser

Tom Visser

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.