Introductie

Ook in het gehuchtje Schijf, onder de rook van Roosendaal, heeft Jacques Hurks zijn sporen achtergelaten.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Het Dreefje 3, Schijf
Adres(sen) Het Dreefje 3
Postcode(s) 4721 PL
Plaats (provincie) Schijf (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever J.F. Veraart
Oorspronkelijke functie Boerderij
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1928
Huidige eigenaar J. Veraart, kleinzoon van opdrachtgever
Huidige functie Boerderij
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517038 (woonhuis) en 517039 (schuur)

Achtergrond

Hurks ontwierp een woonhuis met stal in opdracht van landbouwer J.F. (Tinus) Veraart. Het gaat om een van de weinige voorbeelden van agrarische bouw van Hurks. Naast de voordeur van de woning bevindt zich een zwart glazen gevelsteen waaruit blijkt dat de eerste steen gelegd is op 10-9-1927. Kleinzoon Eugene Veraart heeft met zijn vrouw Angelique Buijs de stal in 1999 verbouwd tot ijsboerderij.

Exterieur

Meer nog dan het woonhuis met zijn dakoverstekken, lateien en andere stijlkenmeken, is de schuur kenmerkend voor het werk van J. Hurks. De schuur kent aan de voor- en achterzijde een houten gevelbetimmering met (alleen aan de voorzijde) een motief, uitgevoerd in zwart en wit, dat J. Hurks vaker toepaste. Oorspronkelijk had de stal twee houten kopgevels. Toen in de Tweede Wereldoorlog de westelijke gevel sneuvelde bij een bombardement, werd die in baksteen weer opgebouwd.

Interieur

Het interieur is grotendeels nog aanwezig. Via de voordeur komt men in een brede diepe hal, evenals het toilet voorzien van sierbetegeling. Twee deuren ter rechterzijde geven toegang tot de kamer-en suite met schuifdeuren en hoekkasten. De voorkamer is voorzien van een marmeren schouw. Beide kamers bezitten parket en donkere houten lambrizering. De paneeldeuren en de lambrizering zijn van Amerikaans grenen. De achterkamer heeft tegen de achterwand een art deco betegelde schouw met aan weerskanten hoekbankjes, verlicht door twee vensters met glas in lood in geometrisch motief. Ter linkerzijde is de toegang tot de royale bordestrap met houtwerk en sierbalusters met golfpatroon. Langwerpige glas-in-loodpanelen verlichten de trappartij. Daaronder geeft een deur toegang tot de kelder. Aan het einde van de hal is de woonkeuken geplaatst.

Recente ontwikkelingen

Het boerderijcomplex draagt de naam 'Gerda Hoeve' en kent in de regio bekendheid als "IJsboerderij". In 2018 is een restauratieplan voor de schuur gemaakt en de restauratie is in 2019 gestart.

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/
2. https://www.monumenten.nl/monument/52682
3. https://www.monumenten.nl/monument/52683
4. http://www.gerdahoeve.nl/
5. https://www.openmonumentendag.nl/w/wp-content/uploads/2018/07/Folder%20OMD%20Roosendaal%202018%20A5%20Versie%202018-07-30verkleind.pdf

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ingezonden door Jan Hein van der Bruggen en bijgewerkt door Gert-Jan Lobbes in mei 2019

Ingezonden door: Jan Hein van der Bruggen

Jan Hein van der Bruggen

Reacties

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 17 mei 2019 om 07:09:

De schuur wordt momenteel gerestaureerd. De houten dakconstructie was dringend aan vervanging toe. Tijdens het slopen werd duidelijk dat de noodzaak veel groter was dan vooraf gedacht. Dikke balken waren bijna te breken als lucifers. Inmiddels is het hoogste punt van het nieuwe dak bereikt. De stijl is gelijk aan de oorspronkelijke constructie. De oude dakpannen worden hergebruikt en waar nodig aangevuld met gebruikte pannen, om storende kleurverschillen te voorkomen.

Bovengenoemde informatie is afkomstig van het Hurks Genootschap. Het Hurks Genootschap houdt via haar nieuwsbrieven belangstellenden op de hoogte van de restauratie, zie hiervoor http://www.erfgoedroosendaal.nl/

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.