Introductie

De rectorswoning bij Het Amsterdams Lyceum: de hand van Jan Baanders naast die van H.A.J. Baanders.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Het Amsterdams Lyceum, Rectorswoning
Adres(sen) Valeriusplein 13
Postcode(s) 1075 BJ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever De Vereeniging ‘Het Amsterdams Lyceum’, Dr. C.P. Gunning
Oorspronkelijke functie Dienstwoning
Betrokken architect(en) H.A.J. Baanders, Jan Baanders sr.
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1919 - 1920
Huidige eigenaar De Vereeniging ‘Het Amsterdams Lyceum’
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 504657

Achtergrond

In opdracht van Dr. C.P. Gunning, oprichter en rector van het Amsterdams Lyceum, krijgt architectenbureau H.A.J. en Jan Baanders in 1919 de opdracht voor het realiseren van een rectorswoning naast het Amsterdams Lyceum.

Exterieur

Tezamen bieden het Amsterdams Lyceum en de naastgelegen rectorswoning inzicht in de eigen identiteit van de broers Baanders: toont het Amsterdams Lyceum de hand van Herman Baanders, de rectorswoning is naar ontwerp van Jan Baanders. Op de hoek van het Valeriusplein en De Lairessestraat, wordt de rectorswoning genaamd de ‘Zonne-wijzer’ gerealiseerd, een ontwerp van Herman’s jongere broer Jan. In de toepassing van een modernistische strakke stijl van de Amerikaan Frank Lloyd Wright verrijst hier de uit donkerbruine baksteen opgetrokken woning bestaande uit twee verdiepingen in een steeds wisselend metselverband. Ondanks het gebruik van hetzelfde baksteentype als het schoolgebouw, wijkt deze woning qua stijl duidelijk af.

Interieur

De entree is diep naar binnen gelegen portiek en bereikbaar via een uit drie treden bestaande gemetselde stoep. Het is voorzien van een gedecoreerde eikenhouten voordeur in twee delen, een onder- en een bovendeur. Op de begane grond bevinden zich naast het portiek twee convexve (bolvormige) ramen met een zestienruits verdeling. Het tweede raam is van latere datum. Een convex raam paste Jan Baanders al eerder bij een huis aan de Sophialaan in Amsterdam. De bovenverdieping aan de zijde van het Valeriusplein heeft een opvallende overstekende houten geprofileerde daklijst. Op deze verdieping is een vensterrij aangebracht die doorloopt naar de zijgevel. De gevel wordt uitwendig horizontaal verdeeld door middel van gemetselde cordonbanden. Het huis heet ‘Zonne-wijzer’ en niet voor niets: aan de zuidkant werd de gevel door de architect versierd met een fraaie zonnewijzer, voorzien van de tekst ‘Ik tel alleen de zon’ge uren’. Aan de tuinzijde bevinden zich op de begane grond 5 dubbele deuren die uitkomen op het terras. Op de verdieping komen twee slaapkamers met dubbele deuren uit op het balkon aan de zuidkant. Een mooi interieur dat een indrukwekkend karakter toont. De moderne rectorswoning is beeldbepalend gesitueerd op de hoek van het Valeriusplein en de De Lairessestraat in Amsterdam.

Recente ontwikkelingen

In 1985 nam drs. Roel Schoonveld als nieuwe rector van het Amsterdams Lyceum het huis weer in gebruik als rectorswoning. Daarvóór heeft de bovenverdieping enige jaren leeg gestaan. Op de begane grond was de bibliotheek van de school gevestigd. Onder leiding van Schoonveld zijn een aantal restauraties uitgevoerd om het huis in oorspronkelijke staat terug te brengen. De vervallen deuren en kozijnen zijn vervangen. De keuken heeft een modernisering ondergaan, de originele keukenkastjes zijn gebleven. De woning valt nu onder de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Gebruikte bronnen

1. Archief Architectenbureau H.A.J. en Jan Baanders.
2. Familiearchief Baanders.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/44750

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Jan Baanders laat hier zijn eigen identiteit zien.

Ingezonden door: Antoinette Buisman

Antoinette Buisman

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.