terug naar de zoekresultaten

Een zaalkerkje, in de volksmond ook 'het lokaal' genoemd, werd gebruikt door de rechtzinnige hervormden. Deze afsplitsing ontstond als reactie op het Modernisme en de toenemende vrijzinnigheid in de kerkelijke gemeente.

Officiële of officieuze naam Hervormde kapel en pastorie, Oosterwolde
Adres(sen) Prinsenstraat 5
Postcode(s) 8431 LA
Plaats (provincie) Oosterwolde
Oorspronkelijke opdrachtgever Evangelisatie Vereeniging Immanuel
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) Melle Oenes Meek
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar
Huidige functie Recreatiegebouw overig

Voor een uitgebreide beschrijving van de kapel, zie de tekst van Rijksmonumenten.

De voorgevel van de kapel heeft een aantal herkenbare expressionistische details, zie verder de foto's. De voormalige pastorie heeft een boegvormige erker en een mooie Amsterdamse School voordeur.

De kapel is verkocht aan een particulier en wordt nu gebruikt als trouwlocatie en als tentoonstellingsruimte voor verzamelingen.

1. Peter Karstkarel, Sierlijk bouwen; Jugendstil en Amsterdamse School in Friesland 1900-1940.

1. https://www.monumenten.nl/monument/50336

Een paar mooie details aan de voorgevel van de kapel, en de voormalige pastorie, een van die mooie kleine juweeltjes.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.