Introductie

Wellicht is dit fraaie ontwerp van F.A. Warners het enige "echte" Amsterdamse School-ontwerp uit zijn oeuvre. Over de recente aanpassing op de hoek Emmastraat-De Lairessestraat kan men een stevig potje discussiëren.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Herenhuizen De Lange (vm), Emmastraat, Amsterdam
Adres(sen) Emmastraat 36-44 44
Postcode(s) 1075 HW
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) F.A. Warners
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1917 - 1918
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Het betreft een blok van vijf eengezinswoningen in opdracht van Allert de Lange, de schoonvader van Philip Warners, gebouwd in 1917-1918. Emmastraat 38 was bestemd voor mr. N.A. Mensing van Charante. Emmastraat 44 was bestemd voor mr. J.T. zur Mühlen, voor wie Warners in 1918 tevens een mahoniehouten stoel voor de 'heerenkamer' ontwierp.

In 1915 was Warners bevriend geraakt met Piet Kramer, één van de voormannen van de Amsterdamse School. De invloed van Kramer op Warners was korte tijd aanzienlijk. Tussen 1916 en 1918 ontwierp Warners een aantal bouwwerken waar hij de vormentaal van de Amsterdamse School ten volle benutte, bijvoorbeeld de watertoren in Noordwijk. Dit blok aan de Amsterdamse Emmastraat hoort daar zeker ook toe. Later werk droeg nog wel kenmerken van de Amsterdamse School, maar vaak in versoberde vorm. Dit huizenblok kan daarom wel beschouwd worden als Warners' meest aan de Amsterdamse School verwante werk. Juist daarom is het zo jammer dat het haast volledig verknald is door een verbouwing van het rechter deel.

Exterieur

Het blok bestond uit vijf eengezinswoningen met drie bouwlagen. Het was oorspronkelijk volstrekt symmetrisch van opzet. Het centrum werd gevormd door twee naast elkaar gelegen verticale erkerstroken voorzien van puntdakjes. Dezelfde erkers keerden terug aan de hoekwoningen, ook weer symmetrisch. De zijkanten waren elk voorzien van twee prominente schoorstenen waartussen drie kleine puntdakjes. De begane grond en eerste verdieping waren uitgevoerd in bruinrode baksteen met hier een daar een strook versiering, de derde verdieping was geheel voorzien van een leien dakbekleding.

Interieur

De oorspronkelijke indeling was traditioneel met kamers en-suite. Op meerdere plaatsen was en is sprake van glas in lood, onder andere in de bovenramen en boven de toegangsdeuren.

Recente ontwikkelingen

De panden hebben in de loop van de tijd nogal te lijden gehad en de eenheid is daardoor al een tijd geleden aangetast. De woonhuizen zijn tot kantoren ("Emmahouse") en klinieken omgebouwd. De leien dakbekleding is in het midden vervangen door bitumen. Het linkerdeel ziet er het beste uit, is zorgvuldig gerestaureerd, hoewel de schoorstenen aan de zijkant wat gewijzigd zijn. De nekslag voor het blok is uitgedeeld door een recente "optopping" met drie verdiepingen van het rechtergedeelte, wat nog wel een woonfunctie heeft. Hoewel dit, zoals de architect Prosman schrijft, de kruising De Lairessestraat-Emmastraat accentueert en qua verhoudingen, ornamenten en materialisatie inderdaad aansluit op de bestaande karakteristieke bebouwing van architect Warners, lijkt mij het woord "naadloos" hier volkomen misplaatst.

Gebruikte bronnen

1. A. Pasveer en M. Kruidenier, F.A. Warners (1888-1952) Pionier van het etagehuis (Rotterdam, 2004).

Links

1. http://prosman.nl/nl/projecten/appartementen#emmastraat

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het viel mij op dat het oorspronkelijk stijlvolle en waardevolle blok in de Atlas Gordel 20-40 zelfs niet in de basiscategorie is ingedeeld. Het gaat wellicht om het enige blok van Warners dat echt als Amsterdamse School getypeerd kan worden. Daarom is het mij een raadsel hoe er door de gemeente toestemming kan zijn verleend voor "verbouwing". Door de recente "optopping" is een misbaksel ontstaan.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.