Introductie

Een fraai, expressief ontwerp van Evert Rozema in Appingedam.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Heiliggravenweg 18, Appingedam
Adres(sen) Heiliggravenweg 18
Postcode(s) 9901 CH
Plaats (provincie) Appingedam (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Evert Rozema
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Architect Evert Rozema bouwde dit woonhuis in Appingedam. Als bouwjaar wordt in het kadaster 1935 genoemd; in zowel Versteende Welvaart als Pronkjuwelen van Baksteen is dat echter 1929.

Exterieur

De voorgevel wordt in tweeën gedeeld door een hoge schoorsteen, gemetseld van gesinterde bakstenen. De verdieping wordt verder gekenmerkt door gevlochten metselwerk van afwisselend rode en gesinterde baksteen. Links en rechts van de schoorsteen bevinden zich op de verdieping driehoekig uitgebouwde ramen op betonnen platen. Deze zijn iets groter dan de uitbouwen zelf. De uitbouwen worden afgedekt door eveneens betonnen platen, deze volgen de vorm van de uitbouw. Ook op de begane grond is sprake van uitgebouwde ramen: vanuit het centrum steken zij schuin uit naar de zijgevels. Boven de ramen van de onderste woonlaag is een doorlopende betonnen latei met golfmotief aangebracht. De dakgoten rusten op rood gelakte balkjes.

De top va de schoorsteen wordt afgedekt door een betonplaat die op twee betonnen klossen rust. Norma van der Horst fotografeerde de schoorsteen nog met een gietijzeren ornament waarop een windvaan was aangebracht (Versteende Welvaart blz. 110, Pronkjuwelen van Baksteen blz. 44). Onduidelijk was wat er mee gebeurd was, maar met dank aan een reactie op het Forum weten we dat het nog bestaat. Hopelijk wordt dit ornament ooit weer teruggeplaatst.

Interieur

De trap is bijzonder. De golvende motieven zijn gelakt in wit, zwart en kersenrood. De rest van het huis is grondig gemoderniseerd. Wel is er nog sprake van glas-in-lood. In de woonkamer is tegen de voorgevel sprake van een bijzondere haardpartij, die vermoedelijk nog oorspronkelijk is.

Recente ontwikkelingen

Het huis stond zowel in 2015 als in 2020 te koop en is in 2020 verkocht.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek, 2008).
2. Norma van der Horst, Pronkjuwelen van baksteen. Amsterdamse School in Groningen (Boekwerk & Partners, 2017).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ingezonden door Olga van den Muyzenburg in 2015. De beschrijving en de foto’s zijn aangevuld door Gert-Jan Lobbes naar aanleiding van een bezoek in 2020.

Ingezonden door: Olga van den Muyzenberg

Olga van den Muyzenberg Mijn interesse in de Amsterdamse School gaat vooral uit naar de “nagelvaste” interieuronderdelen. Die zijn het kwetsbaarst en zijn vaak al verdwenen. Om zoveel mogelijk documentatie te verzamelen kijk ik op de funda-website en benader ik bewoners van Amsterdamse School-panden om foto’s te kunnen plaatsen van de karakteristieke elementen van de Amsterdamse School. Op deze manier kan de website een bron van inspiratie zijn voor het maken of herstellen van deze stijl in Amsterdamse School-huizen. Wat mij opvalt is de verspreiding van de Amsterdamse School-stijl over bijna heel Nederland. Overal zijn eigen variaties, van Appingedam tot Zoutelande.

Reacties

geplaatst door Bianca Reijn op 28 juli 2020 om 06:01:

De windvaan is nog aanwezig in het huis. Het is nog niet bekend of deze weer op de schoorsteen geplaats gaat worden, aangezien deze loeizwaar is.

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 29 juli 2020 om 08:11:

Hartelijk dank voor je reactie Bianca. Wij hopen natuurlijk dat het weer in oude luister hersteld gaat worden!

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.