Introductie

Wat een schatje. Of is dat te oneerbiedig voor een rijksmonument?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Heerestraat 2, Middelstum
Adres(sen) Heerestraat 2
Postcode(s) 9991 BG
Plaats (provincie) Middelstum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever K. Blaak
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en) Karst Zevenberg
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar particulier
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517402

Achtergrond

Oorspronkelijk was dit een bakkerswinkel-woonhuis. De bakkerij is allang verdwenen en de sigarenboer die daarna kwam ook. Inmiddels doet het pand nog uitsluitend dienst als woonhuis. De benaming "Jonkman", die de gevel siert, verwijst mogelijk naar een winkelier die ooit gezeten heeft. Ik kan de belettering niet in verband brengen met de Amsterdamse School.

Exterieur

Het gaat om een hoekpand op het kruispunt Heerestraat-Colpende, in het oude dorpscentrum van Middelstum; een markant punt dus. In feite zijn het twee gespiegelde woningen die haaks op elkaar geprojecteerd zijn en die met een kwartronde bebouwing met elkaar zijn verbonden. Met name in die verbindende bouw toont zich de Amsterdamse School. Levendige architectuur met aantrekkelijke details, zoals de ruitvormige roedeverdeling van de ramen.

Links

1. Wikipedia Lijst van Rijksmonumenten

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik vind het een opmerkelijk bouwwerkje, hoewel je het gauw over het hoofd ziet. Pas bijnadere beschouwing vallen je de details op die naar de Amsterdamse School verwijzen. Ik vind de wijze waarop de twee haaks op elkaar staande volumes met elkaar zijn verbonden origineel en fantasierijk.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.