Introductie

Dit ontwerp van architect Dertien is een van de blikvangers van het Groningse dorpje Zeerijp.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Haykensheerd, Zeerijp
Adres(sen) Borgweg 2
Postcode(s) 9914 PG
Plaats (provincie) Zeerijp (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever T. Burema
Oorspronkelijke functie Boerderij
Betrokken architect(en) B.K. Dertien
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar
Huidige functie Boerderij
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517406

Achtergrond

Aan het begin van het Groningse dorp Zeerijp vinden we dit complex van een boerderij met stookhut en stallen, dat grenst aan het terrein waar ooit de borg Hayckema stond. In feite is de boerderij met de achterkant naar de weg gericht; de villaboerderij is eigenlijk aan de Woldweg gelegen. Voordeel was dat de bewoners hierdoor vrij uitzicht hadden. De toenmalige eigenaar van de boerderij, T. Burema, liet in 1930 het voorhuis en de hals vernieuwen. Het ontwerp hiervoor is van de hand van architect Barteld Kornelis Dertien. De twee gekoppelde schuren zijn uit 1878 en 1939.

Exterieur

Het vrij strakke trapeziumvormige voorhuis is deels twee bouwlagen hoog met een plat dak en heeft aan de noord- en zuidoostzijde een pannendak, gedekt met een zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pan. Het siermetselwerk, de schuine gevelwanden en de halfronde erker geven het gebouw Amsterdamse School-uitstraling. Voeg hierbij de blikvangers: felgele ornamenten. De ritmisch geordende gele geometrische elementen van beton even de gevel een bepaalde ritmiek en speelsheid. De kleur geel komt ook terug in twee krulvormige smeedijzeren ornamenten, waaronder de ondersteuning van de houten pergola bij de hoofdentree.

Enkele ramen hebben bovendien glas in lood met strakke vormen, zoals het zijlicht naast de hoofdentree. Hieronder bevindt zich een gevelsteen met initialen en bouwjaar: “Th.B., W.G.V., K.M.B., H.J.B., 1930.“

Interieur

Het interieur is dusdanig gewijzigd dat het buiten de monumentenbescherming valt. Een blik op de foto’s op Funda beaamt dit.

Recente ontwikkelingen

Het hele complex staat op het moment van schrijven - juli 2017 - te koop voor € 375.000.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/52963
2. http://www.eemsgoed.nl/loppersum/boerderij-haykensheerd
3. http://www.funda.nl/koop/zeerijp/huis-49299407-borgweg-2/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tijdens mijn fietstocht langs de Amsterdamse School-kerken op het Groningse platteland werd ik in verband met wegwerkzaamheden tussen Westeremden en Loppersum omgeleid, waardoor ik plotseling in het dorpje Zeerijp (mooie naam!) terecht kwam. Naast de relatief enorme Jacobuskerk (met losse toren!) en het tot B&B omgebouwde witte Antoniuskerkje, is deze boerderijvilla de absolute blikvanger van Zeerijp.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.