Introductie

Strak pandje in Stadskanaal, waarvan met name de decoratieve rondingen schreeuwen om onderhoud.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Handelsstraat 36, Stadskanaal
Adres(sen) Handelsstraat 36
Postcode(s) 9501 EV
Plaats (provincie) Stadskanaal (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woningen overig
Betrokken architect(en) A.H. Kleinenberg
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woningen overig
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Over de geschiedenis van dit pand en over de architect is in openbare bronnen niets te vinden. Dankzij een reactie op Twitter (23 juni 2019) weten we nu dat het gaat om een in 1932 voor fotograaf Huizinga ontworpen woon-winkelpand. De architect was A.H. Kleinenberg, die ook de architect was van het iets verderop gelegen woon-winkelpand Handelsstraat 30-30a. Fotograaf Huizinga, een begrip in de regio, verliet rond 1975 het pand.

In de archieven te Stadskanaal zijn diverse afbeeldingen te vinden van de oorspronkelijke situatie, zowel van voor als na de oorlog. Deze waardevolle afbeeldingen zijn opgenomen bij deze bijdrage. Hieruit blijkt hoe sterk de huidige gevel is gewijzigd. En helaas verarmd.

Exterieur

Het pand ligt aan de Handelsstraat te Stadskanaal, een van de straten langs het gelijknamig kanaal waaraan de plaats is ontstaan. Langs het kanaal vinden we een keur aan bouwstijlen, waaronder Jugendstil en bescheiden expressieve panden. De panden van Kleinenberg vallen daarbij op.

De gele bakstenen gevels staan op een bruinpaars bakstenen trasraam, dat ook een rand vormt rond het linkerdeel van de gevel, waar zich oorspronkelijk de gebogen etalageramen en winkeldeur bevonden. De gele bakstenen zijn gemetseld in Noorsverband. In de rechterhoek van de voorgevel is een cilindervorm aangebracht die halverwege wordt onderbroken om ruimte te bieden aan een raam. Oorspronkelijk was hier sprake van gebogen ramen in stalen kozijnen, die de ronding van de cilinder volgden. Tegenwoordig is de ruimte tussen de beide delen van de cilinder leeg. Midden op de voorgevel is nog een verticaal gemetselde decoratie aangebracht van de donkere steen van het trasraam.

Recente ontwikkelingen

Zoals hierboven beschreven is het aanzicht drastisch gewijzigd. De winkel links met zijn fraaie etalage is verdwenen. De rondlopende stalen kozijnen in de twee delen van de cilinder zijn eveneens verdwenen. De ronde decoratie op het midden van de gevel moet ondersteund worden. De verbleekt rozerode ramen doen merkwaardig aan. De rechte delen van de muren zien er vrij goed uit, maar bakstenen van de onderzijde van de cilinder in de voorgevel zijn afgebrokkeld. Geen wonder, zij vormden oorspronkelijk de bovenkant van de stalen kozijnen en hingen niet vrij in de lucht.

Gebruikte bronnen

1. Marianne Kruijswijk en Wieke Horneman, Van glas in lood en bakstenen. Kijken naar de Amsterdamse School in Oost-Groningen (Profiel Uitgeverij Bedum, 2009).
2. Informatie van Willy van Polen (@DoortjeGijs) via Twitter.

Links

1. http://beeldbankgroningen.nl/beelden/detail/3c202340-5e33-9cd6-b44c-a75b77db7139/media/bf0be286-8d39-d1ec-84cc-4b63f96617d7

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik had het pand zien staan in het boekje over noordoost Groningen en besloot het van nabij te bekijken. Na publicatie op Wendingen kwam meer informatie naar boven.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.