Introductie

Een van de drie ontwerpen van Kruijer die naast elkaar in Oude Pekela staan. Een opmerkelijk rijtje!

Specificaties

Officiële of officieuze naam H. Hindersstraat 78, Oude Pekela
Adres(sen) H. Hindersstraat 78
Postcode(s) 9665 RC
Plaats (provincie) Oude Pekela (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Jan Kruijer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1935
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De ontwerper van dit huis is architect Jan Kruijer, die zeer veel huizen heeft gebouwd in Winschoten en de Pekela's en omgeving. Zijn stijl sluit aan bij de Groninger variant van de Amsterdamse School en is soms ook sterk kubistisch expressionistisch. Het jaartal 1935 is een schatting.

Op het perceel achter de huizen op de nummers 78-80 bevindt zich de steenfabriek van Strating, leverancier van veel van de stenen die Kruijer in zijn ontwerpen gebruikte. De fabriek werd in 1856 opgericht, is in 1883 door G.H. Strating gekocht en nog altijd in gebruik. Momenteel staat de vijfde generatie Strating aan het roer.

Exterieur

Nummer 78 maakt deel uit van een bijzonder ensemble aan het Pekeler Hoofddiep. Het betreft drie vrijstaande huizen van Kruijer op een rijtje, de nummers 78, 79 en 80. Ondanks of wellicht vanwege hun verschillen zijn het alle drie goede voorbeelden van de Groninger variant van de Amsterdamse School enerzijds en de creativiteit van Kruijer anderzijds. Het huis op nummer 78 is gebouwd in een lichte gele baksteen op een paars trasraam. Opvallend is het expressieve spel van dakpartijen en gevels met inspringende en uitspringende delen. De schoorsteen deelt de voorgevel in tweeën en steekt uit het dak.

Interieur

Binnen is de woning volledig gemoderniseerd en herinnert niets meer aan de jaren dertig.

Recente ontwikkelingen

Bij de verkoop in 2018 werd op Funda vermeld dat het huis "een aantal jaar geleden volledig herbouwd is in de stijl van de jaren '30." Zonder fotomateriaal valt het moeilijk aan te geven welke delen nog authentiek zijn. Duidelijk is wel dat kozijnen en dakgoten volledig zijn vernieuwd, mogelijk delen van het dak ook. Aan de achterzijde is een stuk aangebouwd. De gele bakstenen muren en het trasraam lijken mij nog oorspronkelijk.

Gebruikte bronnen

1. Marianne Kruijswijk en Wieke Horneman, Van glas in lood en bakstenen. Kijken naar de Amsterdamse School in Oost-Groningen (Profiel Uitgeverij, Bedum 2009).

Links

1. https://www.funda.nl/koop/verkocht/oude-pekela/huis-86227826-h-hindersstraat-78/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Deze drie huizen op een rij vormen een mooie staalkaart van ontwerpen van Kruijer, hoewel van dit huis op nummer 78 lastig aan te geven is wat nog authentiek is.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.