Introductie

Dit is één van de vele vrijstaande woonhuizen langs het Pekelder Hoofddiep in een aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl.

Specificaties

Officiële of officieuze naam H. Hindersstraat 22, Oude Pekela
Adres(sen) H. Hindersstraat 22
Postcode(s) 9665 RA
Plaats (provincie) Oude Pekela (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Jan Kruijer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1935
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De ontwerper van dit huis is hoogstwaarschijnlijk Jan Kruijer. De toeschrijving staat niet in het boek over Kruijer van Marianne Kruijswijk uit 2012, maar wel in haar eerdere uitgave uit 2009. Het huis zal in de jaren dertig zijn gebouwd voor een particuliere opdrachtgever. Het precieze jaartal heb ik niet kunnen achterhalen, ik houd het op 1935.

Exterieur

Het huis is één huis verwijderd van de hervormde Julianakapel, een kleine sierlijke kerk uit 1916. Het huis heeft een steil dak en een asymmetrische gevel. Boven de deur links in de gevel loopt een betonnen witte latei vanaf de bovenkant van de erker. Het aanzicht van het huis wordt in evenwicht gebracht door de goot en de halfronde hoek aan de rechterkant, waarop drie witte betonnen elementen zijn aangebracht. Verder ziet men het gebruik van verschillende soorten baksteen. Er is paarse baksteen gebruikt voor het trasraam, de subtiele sierrand die de overgang vormt van de gevel naar de dakpannen, evenals de scheiding tussen de ramen in de voorgevel op de eerste verdieping. Voor het grootste deel van het huis is roze baksteen gebruikt. Tenslotte vallen nog op de ingemetselde bloembakken links en rechts van de erker en de houten bloembakken onder de kozijnen op de verdieping.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Gebruikte bronnen

1. Marianne Kruijswijk en Wieke Horneman, Van glas in lood en bakstenen. Kijken naar de Amsterdamse School in Oost-Groningen (Profiel Uitgeverij, Bedum 2009).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit huis viel mij op door de asymmetrische gevel met de ronding rechts, waardoor het op zich vrij standaard vormgegeven uiterlijk een avontuurlijke draai heeft gekregen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.