Introductie

Goed dat Limburg langzaam aan steeds beter op Wendingen vertegenwoordigd wordt! Hier een kerk van de veel in deze provincie werkzame Jos Wielders.

Specificaties

Officiële of officieuze naam H. Hart van Jezuskerk, Rothem
Adres(sen) Kerkweg 52
Postcode(s) 6231 BS
Plaats (provincie) Meerssen (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) Jos Wielders
Andere betrokken kunstenaars Mari Andriessen, Joan Collette, Jean Weerts, Charles Vos
Aanvang en oplevering 1928 - 1928
Huidige eigenaar
Huidige functie Kerk
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 507212

Achtergrond

In zakelijk expressionistische trant in 1929 naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard gebouwde Rooms Katholieke kerk van het Heilig Hart van Jezus. De kerk is markant gesitueerd aan de rand van een plein nabij een kerkhof en in de zichtas van de Kerkweg.

Exterieur

Er zijn in Limburg een aantal gebouwen te vinden die kenmerken hebben waardoor je ze als Amsterdamse School kunt bestempelen. Maar ondanks die kenmerken hebben ze een andere uitstraling dan de AS-gebouwen in andere delen van het land. Veelal wordt dit bepaald door de gebruikte materialen. Waar in andere steden baksteen wordt gecombineerd met bijvoorbeeld graniet, zie je hier gebruik van het uit de eigen streek afkomstige mergel. Zo ook bij de Heilige Hart van Jezus kerk in Rothem.

De spitsboogvensters worden omringd door een rand van beton en mergel. De toegangsdeuren zijn van hout met een ijzeren sierbeplating en doen denken aan deuren van een slot. De vensters, de robuuste deuren en de toren bepalen het aanzien van deze expressionistische kerk.

Zie voor een gedetailleerde beschrijving Monumentenregister.

Interieur

Van het interieur is onder meer van belang: glas-in-loodvensters naar een ontwerp van Joan Collette uit 1928-1931, kruiswegstaties van Jean Weerts, twee aan Charles Vos toegeschreven beelden, vier houten beelden van resp. de H. Theresia, de H. Barbara, de H. Antonius en een Heilig Hartbeeld eveneens van Jean Weerts. Deze beelden bevinden zich achter in de kerk onder het oxaal. Deze vier beelden dateren van einde jaren dertig.

Rond de altaarboog zijn schilderingen aangebracht door Robert Franquinet met een voorstelling van de vier evangelisten. Links vooraan in de kerk bevindt zich een klein houten altaar afkomstig uit de villa Kruisdonck te Maastricht. Het betreft een geschenk van de familie Regout uit Maastricht. Authentieke kerkbanken naar een ontwerp van Jos Wielders. Het interieur van de kerk is vrijwel authentiek. Rond 1970 heeft een aanpassing van de communiebanken plaatsgevonden en rond 1980 is de vloer van het altaar vernieuwd.

Recente ontwikkelingen

In 2015 is men gestart met groot onderhoud aan de kerk.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/45554
2. http://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/kerken/rothem/h-hart-van-jezus
3. http://www.parochiemeerssen.nl/index.php/rothem

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tijdens mijn vakantie in het heuvelland kwam ik dit mooie kerkje tegen. In mijn komende vakantie ga ik proberen de kerk te bezoeken, want het glas in lood is, volgens afbeeldingen die ik gezien heb, zeer de moeite waard.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.