Introductie

Een bijzonder expressief pand, speciaal ontworpen voor een schoenenfabrikant.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Goirkestraat 103, Tilburg
Adres(sen) Goirkestraat 103
Postcode(s) 5046 GE
Plaats (provincie) Tilburg (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever A.G. Hollants
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) A.A.C.J. de Chêne
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar
Huidige functie Gebouw / complex voor (geestelijke) gezondheidszorg
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De Tilburgse architect A.A.C.J. (Alex) de Chêne (1898-1978) ontwierp dit herenhuis voor schoenfabrikant A.G. Hollants. Andere gebruikers van het pand waren breigoederenfabriek Tricolana en de Partij van de Arbeid. Na een uitbreiding en verbouwing in 1997 wordt het gebruikt door een instelling die mensen met een psychische of psychiatrische aandoening helpt.

Exterieur

De gevel, die is voorzien van stroken baksteen in een donkerder steen dan de rest van het pand, laat zich in tweeën delen. Hierbij is de vlaggenmast, die bevestigd is op een uitgemetselde bakstenen strook, de scheidslijn. Links, onder een strakke kap met een dakoverstek, het rustige, vrij traditionele uitgevoerde deel van de gevel. Rechts het deel dat alle aandacht trekt met een gevel die boven het dak uit komt en recht van voren een torenachtige uitstraling heeft. In een paraboolvormige portiek zit de voordeur. Deze portiek krijgt via driehoekige raampjes en daarboven aangebrachte openingen extra daglicht binnen.

Op de eerste verdieping zien we tussen twee horizontale stroken natuursteen een uitgebouwd raam dat aan de linkerzijde nog eens een puntige uitgebouwd zijlicht heeft met kleurloos geruit glas in lood. Eenzelfde raam, maar dan veel hoger, siert de zijgevel. Op de bovenste verdieping zit een serie laddervensters. Aan de achterzijde zit een gevelsteen in de muur met de tekst ‘Louis Hollants 14/4 ‘30’.

Interieur

In het interieur treffen we gekleurd glas in lood in strakke rechthoekige vormen aan, bijna art deco-achtige doorgangen en vrij sobere houten lambrizeringen. Bijna net zo kleurrijk als het glas in lood zijn de vloer-en wandtegels.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Gebaseerd op research van Douwe Wits, kleinzoon van architect Albert Kool, die bij zijn onderzoek op dit fraaie Tilburgse pand stuitte.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.