In het Westerpark werd een gebouwtje neergezet dat was ontworpen door Hulshoff waar de GGD zich in vestigde.

Officiële of officieuze naam GGD-gebouw (v.m.) Westerpark
Adres(sen) Westerpark 1-2 1
Postcode(s) 1013 RR
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Overheidsgebouw overig
Betrokken architect(en) A.R. Hulshoff, Publieke Werken
Aanvang en oplevering 1926 - 1926
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Huidige functie Gebouw voor kinderopvang
Soort monument

In 1891 wordt het park opengesteld. Het is alleen overdag open. Een parkwachter ziet er op toe dat iedereen zich aan de strenge regels houdt. Zo is fietsen verboden, evenals het betreden van groen. ’s Nachts wordt het hek gesloten om onverlaten buiten te houden.

De enige bebouwing in het park is een eenvoudig gebouwtje van de Geneeskundige Armenzorg, de voorloper van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheisdienst (GG&GD). Minder draagkrachtige Amsterdammers kunnen in deze gezonde omgeving bij een dokter of een wijkverpleegkundige terecht. Op recept zijn gratis medicijnen af te halen en af en toe worden ‘versterkende middelen’ als vlees en melk voorgeschreven, zij het voor maximaal één week. Vanwege de verhoging van het spoor wordt dit gebouwtje begin jaren twintig gesloopt en komt er een gebouw met meer zittingslokalen voor terug.

Dit gebouw werd in 1926 ontworpen door A.R. Hulshoff, in die tijd in dienst als architect bij Publieke Werken. In het gebouw was ruimte voor afdelingen zuigelingenzorg, schooltandheelkunde, behandeling van "stadspatiënten", en voor het hygiënisch en medisch schooltoezicht.

Het is een eenvoudig vormgegeven gebouw van oranje bakstenen, met wat speelse elementen zoals de driehoekige ramen tegen de schoorsteen aan geplaatst, houten beplating naast de ingang die de ronding van de gevel volgt. Op de korte kant van het gebouw eindigt de gevel met twee vooruitstekende ronde hoeken.

De GG&GD heeft inmiddels het pand verlaten en het gebouw wordt nu gedeeld door een kinderopvang, een psychologen- en een tandartsenpraktijk.

1. http://peter-perger.blogspot.nl/2013/01/mijn-jeugd-westerpark.html
2. http://020apps.nl/1850-1940/Westerpark/1-2

Aan de voorzijde valt het gebouw eigenlijk alleen op de door de frisse kleur bakstenen. De achterzijde is eigenlijk de mooiste kant, maar ligt jammer genoeg bijna volledig in de schaduw van de spoordijk.