Introductie

Mooie Amsterdamse School-school in de Utrechtse Rivierenwijk. Die dakrand is bij liefhebbers natuurlijk bekend van de cover van het boekje De Amsterdamse School in Utrecht.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Gertrudisschool, Utrecht
Adres(sen) Amaliadwarsstraat 2
Postcode(s) 3522 AR
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) W.A. Maas, L.J.H. Zonneveldt
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1923
Huidige eigenaar
Huidige functie Basisschool
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 3441425

Achtergrond

Dit katholieke schoolgebouw – op een steenworp afstand van die andere mooie Amsterdamse School-school in de Noordzeestraat – werd door Willem Maas en Gerrit Zonneveldt ontworpen, dezelfde architecten van de voormalige Da Costaschool. Het was in de begintijd een dubbelschool: de Sint Annaschool was voor meisjes en de Sint Gerardus Majellaschool voor jongens – uiteraard streng gescheiden van elkaar. De meisjes gingen ‘s ochtends door het hek naast de kerk het schoolplein op en daarna direct door naar boven. De jongens kwamen aan de andere kant binnen en bleven op de benedenverdieping.

Tussen de twee speelplaatsen stond een hoog hek dat tijdens het speelkwartier bovendien werd bewaakt door de leerkrachten: dat waren voor de meisjes allemaal vrouwen (veelal nonnen) en voor de jongens vrijwel allemaal mannen, (onder wie veel paters). Een schooldag op de Gertrudis begon in elk geval in de kerk, met een heilige mis. In 1966 kwam er een eind aan de gescheiden jongens- en meisjesscholen en kreeg de school de huidige naam.

Exterieur

Het schoolgebouw heeft een L-vormige plattegrond met twee bouwlagen zonder kap. De lange vleugel van de school ligt aan de Amaliadwarsstraat. Op de kop van deze vleugel ligt het gymnastieklokaal, waarbij de ramen vervangen en verkleind zijn – dit is nu nog duidelijk zichtbaar in de gevel. Haaks op deze vleugel staat aan de linkerzijde de korte vleugel. Op de hoek hier samenkomst bevinden zich de ingangshal, het trappenhuis en de kamer van het hoofd der school. Met uitzondering van twee lokalen in de hoek van samenkomst van de vleugels zijn alle lokalen op de speelplaats achter de school gericht. De gangen bevinden zich aan de gesloten straatzijde. De korte vleugel is verlengd met een aanbouw van eveneens twee bouwlagen.

Het gebouw heeft een keur aan fraaie Amsterdamse School-elementen. We treffen afgeronde hoeken aan, de dakrand die - zoals de monumentenregister van de gemeente Utrecht het beschrijft - 'als kantwerk is afgewerkt', het metselwerk met verschillende kleuren baksteen en wybervormige vensters. Oorspronkelijk hadden de ramen roedeverdelingen die duidelijk geïnspireerd waren op de Amsterdamse School, maar de vensters van de houten ramen hebben tegenwoordig een andere roedeverdeling.

Gebruikte bronnen

1. Bob Lodewijks en Ronald Elink Schuurman, De Amsterdamse School in Utrecht (Free Musketeers 2014).

Links

1. http://www.ksu-gertrudis.nl/onze-school/geschiedenis-van-de-school/
2. http://objectdesk.gemgids.nl/Publication/Site/298

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een bijzonder fraaie AS-school met opmerkelijke details.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.